Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Procesor Exynos 9810 chce vniesť umelú inteligenciu do smartfónov

Procesor Exynos 9810 chce vniesť umelú inteligenciu do smartfónov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné procesory ďalšej generácie nedávno predstavili spoločnosti Qualcomm a Huawei a teraz sa k nim pridáva aj juhokórejský Samsung. Výrobca oznámil nový procesor Exynos 9 série 9810, ktorý má vylepšenú procesorovú jednotku, podporuje rýchlejšie prenosy z mobilných dátových sietí a má kapacitu pre neurónovú sieť pre aplikácie využívajúce umelú inteligenciu.

Časť vylepšení mobilného procesora sa týka aj umelej inteligencie, to znamená, že úlohy pre hĺbkové strojové učenie ako je rozpoznávanie objektov alebo ľudí na fotografiách, môžu byť čiastočne spracované na samotnom zariadení a nemusia sa prenášať cez vzdialené cloudové úložisko. Funkcie neurónovej siete by mali otvoriť dvere aj pre pokročilejší a presnejší systém rozpoznávania tváre, čiže citlivé biometrické informácie, ako je tvár, očná dúhovka a odtlačky prstov sa uchovajú zabezpečené v procesorovej jednotke Exynos 9810.

Spoločnosť Samsung predstavila nový mobilný procesor Exynos 9 série 9810

Vylepšenia sa dočkal aj LTE modem, takže je možné kombinovať až šesť transportných signálov s maximálnou rýchlosťou sťahovania 1,2 Gb / s v mobilnej dátovej sieti. Aktualizovaná technológia spracovania obrazu prináša zase potenciálnu rýchlosť záznamu 4K videí až na 120 snímok za sekundu. Nezabudlo sa ani na obľúbené fotografovanie, výkon fotoaparátu pri slabom osvetlení a stabilizácia nakrúcania videí by sa tiež mali zlepšiť vďaka multimediálnym funkciám procesoru. Výdrž batérie pri nízkej spotrebe môže predĺžiť režim s prevádzkou štyroch z ôsmich jadier, ak je to potrebné.

Spoločnosť Samsung predstavila nový mobilný procesor Exynos 9 série 9810

Hoci procesorová jednotka Exynos 9810 neprináša príliš radikálne zmeny, potvrdzuje smerovanie v mobilnom segmente v roku 2018 na oblasť umelej inteligencie a naznačuje, čo by sme asi tak mohli očakávať od pripravovaných vlajkových lodí smartfónov Samsung Galaxy S9 a S9 Plus. Pravdepodobne najvýraznejšie vylepšenia sa teda dotknú najmä výkonnosti spojenej s fotografiami a videami.