Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Royole FlexPai je prvým reálnym smartfónom s ohybným displejom

Royole FlexPai je prvým reálnym smartfónom s ohybným displejom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viacerí veľkí hráči na poli smartfónov, ako je Samsung, LG či Huawei, už nejakú tú dobu pracujú na konceptoch, ktoré by priniesli mobilné zariadenia s ohýbateľným displejom. Predbehla ich však menej známa firma Royole, ktorá predstavila prvý funkčný model na svete s názvom FlexPai.

Displej FlexPai sa dá úplne ohnúť na opačnú stranu a tak sa zariadenie z rozmermi tabletu premení na o niečo hrubší smartfón. Čínsky výrobca tvrdí, že displej je možné sklápať viac ako 200 000 krát pred tým, ako sa poškodí. Po prehnutí displeja pritom dostaneme rovno tri zobrazovacie plochy. Jedna na prednej strane, jedna na zadnej strane a jedna po boku v záhybe, ktorá slúži pre zobrazenie notifikácií, správ a ďalších informácií.

Royole FlexPai

Smartfón FlexPai je vybavený OLED displejom s rozlíšením 1 920 x 1 400 s hustotou 308 pixlov na palec s uhlopriečkou 7,8 palcov pri jeho úplnom roztvorení v režime tabletu. Vo vnútri sa nachádza procesor Qualcomm Snapdragon 8150, ktorý sa pravdepodobne objaví v budúcoročných vlajkových lodiach pod názvom Snapdragon 855, spolu so 6 GB alebo 8 GB pamäte RAM. K dispozícii je vnútorný úložný priestor s kapacitami 128 GB, 256 GB alebo 512 GB. Zadný duálny fotoaparát má rozlíšenie 20 Mpx + 16 Mpx.

Royole FlexPai

Výrobca nasadil vlastný operačný systém s názvom Water, ktorý je založený na operačnom systéme Android Pie 9 a umožňuje naplno využiť možnosti ohybného displeja. Všetko to znie veľmi lákavo, no treba si uvedomiť, že ide skôr o vývojársky model, čiže je to skôr prototyp novej technológie ako hotový výrobok pre široké masy. Spoločnosť Royole tiež nasadila aj dosť vysokú predajnú cenu od 1 388 EUR za základný model so 128 GB úložiskom. Dostupnosť je plánovaná až koncom decembra.

Royole FlexPai