Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia Huawei umožní nevidiacim počuť emócie druhých ľudí

Aplikácia Huawei umožní nevidiacim počuť emócie druhých ľudí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už pri písanej komunikácii alebo počas telefonovania sa ťažšie rozlišuje nálada druhého človeka, keďže nevidíme výrazy jeho tváre. Tú istú výzvu denne prežívajú nevidiaci a to bol aj dôvod, prečo pre nich spoločnosť Huawei vyvinula aplikáciu Facing Emotions.

Aplikácia Facing Emotions vznikla v spolupráci s Poľskou asociáciou nevidiacich. Aplikácia pre operačný systém Andoid je pritom navrhnutá špeciálne pre používanie so smartfónom Mate 20 Pro od spoločnosti Huawei, ktorý sa vyznačuje dedikovaným čipom pre umelú inteligenciu. Keď nevidiaci hovorí s inou osobou, zadné kamery na smartfóne vyhľadajú tvár tejto osoby. S využitím algoritmov založených práve na umelej inteligencii sa dokáže aplikácia osobitne zamerať na rôzne oblasti tváre, ako sú oči, nos, obočie a ústa, rovnako ako sleduje aj ich pozície voči sebe navzájom.

 Pre používanie aplikácie bol tiež vytvorený špeciálny 3D tlačený držiak na smartfón.

Na základe týchto údajov dokáže aplikácie údajne rozpoznať až sedem základných ľudských emócií. Aplikácia o konkrétnej emócii informuje nevidiaceho používateľa prostredníctvom zodpovedajúceho hudobného oznámenia. Tieto krátke melódie vytvoril slepý skladateľ Tomasz Bilecki. Testujúci nevidiaci používatelia tvrdili, že hudobné oznámenia sú ľahko zapamätateľné a zrozumiteľné. Počúvať sa dajú buď prostredníctvom reproduktorov v smartfóne alebo diskrétnejšie cez pripojené slúchadlá.

Mobilná aplikácia Facing Emotions funguje v úplnom offline režime a dá sa už teraz stiahnuť z digitálneho obchodu Google Play. Pre používanie aplikácie bol tiež vytvorený špeciálny 3D tlačený držiak na smartfón, ktorý sa nosí na šnúrke cez krk. Tlačové súbory pre jeho výrobu sa dajú stiahnuť z portálu Shapeways.

Aplikácia Huawei umožní nevidiacim počuť emócie druhých ľudí.