Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologická budúcnosť nám zmení životy, tvrdí prezident CTA, Gary Shapiro

Technologická budúcnosť nám zmení životy, tvrdí prezident CTA, Gary Shapiro
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
16. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každoročné podujatie CES 2019 v Las Vegas opäť prinieslo na svetlo sveta mnohé nové technológie a inovácie. Rok 2019 sa nesie v znamení viacerých prelomových riešení, ktoré načrtajú našu budúcnosť.

Jedným z nich je obohatená umelá inteligencia AI, ako to ukázali na začiatku januára viacerí vystavovatelia širokej verejnosti. Mnohé veľké a nadnárodné spoločnosti dokazujú, že v dnešnej dobe už jednoducho nemôže nikde chýbať.

Krokom vpred je rozhodne aj technológia 5G v oblasti telekomunikácie. Samotný Gary Shapiro, prezident usporiadateľskej organizácie CTA pre najväčšiu technologickú výstavu CES, pomenúva 5G ako ekosystém, ktorý je chrbticou pre dopravu, virtuálnu realitu, športovú technológiu a digitálne zdravie. Celý systém spoločností od bežných dopravcov až po spoločnosti zaoberajúce sa  výrobou čipov jej potenciál budú môcť využiť.

Gary Shapiro, 5G, CES2019, CTA, Smart home, komunikácia, hlasové volanie, internet, ocenenia, technológie, AQUIO, iHome, fľaša, bluetooth, AI,

“Každých 10 rokov sa objavujú nové bezdrôtové spôsoby komunikácie, ktoré už môžeme vidieť v elektrických vozidlách budúcej dopravy. Smart mestá, drony, všetky tieto veci sa menia, umelá inteligencia AI a VR či robotika, sú tak úžasné, že je ťažko vybrať len jednu,“ zhodnotil svoj dojem z výstavy Gary Shapiro.

Ktorá z noviniek zaujala jeho osobne najviac? “Myslím, že s príchodom  budúcnosti je to najmä kombinácia umelej inteligencie a robotiky, už v najbližších 10 rokoch uvidíme ešte mnoho zmien, a zmení sa tak veľa, ako sme to ešte nevideli napríklad za posledných 200 rokov.”

Gary Shapiro, 5G, CES2019, CTA, Smart home, komunikácia, hlasové volanie, internet, ocenenia, technológie, AQUIO, iHome, fľaša, bluetooth, AI,

Podľa Shapira, samotná budúcnosť nám zlepší životy, vďaka technológiám budeme dlhšie žiť, budeme zdravší, pretože technológie sa už teraz dokážu navrhovať presne na mieru a podľa potrieb. “Počas výstavy sme videli, že ľudský hlas ako taký bude ovládacím prvkom bez toho, aby sme potrebovali písať alebo používať naše ruky, čo pomôže najmä ľuďom s postihnutím, akýmikoľvek obmedzeniami alebo aj starším ľuďom.” So smiechom dodáva, aby sa náhodou naše deti nezačali pýtať, či ešte je nutné, aby sa učili písať. “Každemu na svete to nadvihne štandard života. Vezmite si dnes svoj smartfón - máte okamžitý prístup k informáciám, tak ako nemal nikto pred 20 rokmi. Je to neuveriteľné, ako technológie rýchlo napredujú a ešte neuveriteľnejšie, kam vlastne smerujú a čo sa pre nás začína.”

Svetová výstava CES 2019 je najdôležitejšie a najväčšie obchodné podujatie spojené s inováciami. Z celého sveta naň prúdia státisíce návštevníkov, záujem vyvolalo tento rok až u 180 tisíc profesionálov z oblasti priemyslu, podnikateľov či novinárov. Ohromujúce sú však i priestory samotného výstaviska , ktoré poňalo viac ako 4500 vystavujúcich spoločností na ploche až 270 tisíc metrov štvorcových vystavovacieho priestoru, čo ho robí najväčším vystavovateľským prostredím na svete. Špecialitou je vždy aj domov pre ešte len štartujúce podniky s novými nápadmi, priestor Eureka Park Marketplace, ktoré privítalo viac ako 1 200 začínajúcich podnikateľov.