Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo ohromilo svojim prvým skladacím PC na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Lenovo na vlastnom podujatí Accelerate predstavila prototyp „prvého skladacieho PC“. Tento počítač vďaka ohybnému telu s displejom dokáže fungovať ako notebook s malou obrazovkou, desktop s veľkou obrazovkou, tablet s formátom knihy alebo skicár so Stylus perom.

Prvý skladací počítač na svete zatiaľ nedostal meno, no pri jeho komerčnom debute sa pripojí k rodine výkonných a odolných prenosných notebookov ThinkPad X1. Zariadenie teda cieli na profesionálnych používateľov, ktorým poskytne inovatívnu náhradu za notebook a klasické PC. Skladací počítač váži menej ako kilogram a disponuje dvomi 13,3 palcovými OLED dotykovými displejmi s rozlíšením 2K, ktoré tvoria spojenú plochu. Tá má po rozložení pomer strán 4 : 3.

Detailné špecifikácie, ako je operačná pamäť a úložisko ešte neboli odhalené, no zariadenie pobeží na operačnom systéme Microsoft Windows a bude disponovať budúcou generáciou procesorov Intel. Batéria by mala mať dostatočnú kapacitu na celodennú prevádzku a po stranách zariadenia budú umiestnené USB-C porty. Dodávať sa bude s digitálnym perom Stylus a je jasné, že sa bude dať pohodlne používať ako tablet napríklad v posteli alebo na pohovke.

Skladací počítač Lenovo.

No v prvom rade je toto inovatívne zariadenie navrhnuté ako plnohodnotný počítač. S použitím digitálnej klávesnice v dolnej časti ohybného displeja sa dá používať ako klasický notebook. No s pripojením klávesnice a myši prostredníctvom Bluetooth môže zariadenie byť nastavené buď vo formáte prenosného počítača, alebo ho používateľ môže vyrovnať a umiestniť na malý stojan, aby sa zmenilo na malý stolný počítač. Samozrejme chýbať nebude ani podpora pripojenia externého monitora.

Skladací počítač z dielne Lenovo nebude dostupný skôr ako niekedy v roku 2020, aj preto zatiaľ nebola stanovená jeho cena.

Skladací počítač Lenovo.