Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka Skyle môžete svoj iPad Pro ovládať len očami

Vďaka Skyle môžete svoj iPad Pro ovládať len očami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie každý je schopný používať svoje zariadenia pomocou ťukania a ťahania prstami, najmä telesne postihnutí alebo straší používatelia. Preto sú dôležité doplnky zvyšujúce prístupnosť ovládania. Patrí medzi ne aj nový systém sledovania očí Skyle, ktorý spolupracuje s 12,9-palcovým tabletom Apple iPad Pro.

Hlavnou časťou systému Skyle je kryt, do ktoré používateľ zasunie svoj iPad Pro. Kryt je vybavený skenerom, ktorý využíva dve metódy sledovania očí. Dokáže sledovať zornice a binokulárne videnie, vďaka čomu môže merať smer pohľadu používateľa s vysokou mierou presnosti.

Ak je tablet s krytom postavený pred používateľom, takmer každá aplikácia sa dá ovládať pomocou priameho pohľadu namiesto ťuknutia. Umožňuje to technológia, ktorá sa nazýva ako Rozšírená a alternatívna komunikácia (Augmentative and Alternative Communication – ACC) a je kompatibilná s aplikáciami špeciálne vyvinutými pre protokol AAC, vrátane Proloquo2Go, GoTalk NOW a TouchChat. Podľa výrobcu je Skyle ideálne riešenie pre ľudí s takými chorobami, ako je mozgová obrna, Rettov syndróm, ALS – Amyotrofická laterálna skleróza alebo poranenie miechy.

Systém Skyle pre bezdotykové ovládanie tabletu iPad Pro pomocou sledovania očí.

Tablety iPad sú samozrejme jedny z najuniverzálnejších mobilných zariadení, ktoré sa vyznačujú vysokým výkonom. Môžu vás udržiavať v kontakte s priateľmi a rodinou, ovládať váš inteligentný domov, využívať služby streamovania hudby a filmov a tak ďalej. Toto všetko má používateľ Skyle hneď dostupné po nastavení systému. Vo väčšine prípadov budú aplikácie vytvorené s ohľadom na technológiu sledovania očí fungovať samozrejme lepšie, pretože obsahujú zjednodušené rozloženie a väčšie ikony (napríklad aplikácia pre inteligentnú domácnosť EnvirON). Všetky aplikácie by však mali byť aspoň čiastočne použiteľné prostredníctvom kombinácie systému Skyle a nastavení prístupnosti, ktoré sú súčasťou operačného systému iPadOS.

Systém Skyle pre bezdotykové ovládanie tabletu iPad Pro pomocou sledovania očí.

K dispozícii je tiež špeciálna aplikácia Skyle pre iPad Pro, ktorá poskytuje interakciu s krytom, ktorý čerpá energiu priamo z batérie tabletu, takže nepotrebuje ďalší zdroj energie. V prípade potreby môže používateľ popri systému sledovania očí využívať aj polohovacie zariadenia, ako je napríklad myš. Ku krytu sa dá tiež pripojiť špeciálny ovládač, ktorý umožní používateľom simulovať operácie s ťukaním, dvojitým poťukaním a ťuknutím a podržaním, ktoré by sa inak vykonávali dotykom na displej.

Hoci môže byť systém Skyle veľmi prospešný pre ľudí, ktorí nedokážu normálne komunikovať s iPadom, nie je to lacná záležitosť. Maloobchodná cena je až 2 995 dolárov. Súčasťou balenia je aj stojan pre lepšie polohovanie krytu Skyle s tabletom.

Systém Skyle pre bezdotykové ovládanie tabletu iPad Pro pomocou sledovania očí.