Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Astro Slide: Smartfón s výsuvnou fyzickou klávesnicou

Astro Slide: Smartfón s výsuvnou fyzickou klávesnicou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britskí vývojári zo spoločnosti Planet Computers predstavili svoj nový smartfón Astro Slide, ktorý sa inšpiroval osobnými digitálnymi asistentmi (takzvanými PDA-čkami) z 90. rokov. Je to robustný smartfón, ktorý je vybavený výsuvnou fyzickou klávesnicou, ktorá uľahčí používateľom prácu.

Spoločnosť Planet Computers už dávnejšie predstavila véčkové mobilné zariadenie Gemini PDA, ktoré po otvorení odhalilo na jednej strane dotykovú klávesnicu a na druhej strane dotykový displej. Nová vlajková loď Astro Slide 5G využíva podobný dizajn s výsuvnou klávesnicou Psion. No tento hybrid smartfónu a PDA-čka s podporou 5G má úplne nový mechanizmus závesu RockUp. Ten posúva dotykový displej do strany a pod ním sa vysunie podsvietená QWERTY klávesnica. Ako náhle je klávesnica plne vysunutá, záves nakloní 6,53-palcový displej s rozlíšením 2 320 x 1 080 tak, aby bolo zaistené pohodlie pri sledovaní displeja.

Smartfón Astro Slide s výsuvnou fyzickou klávesnicou.

Mobilné zariadenie je postavené na čipsete MediaTek Dimensity 1000 s ôsmimi CPU jadrami, deviatimi GPU jadrami a šiestimi APU jadrami. To podľa spoločnosti Planet Computers prinesie dvojnásobný výkon oproti iným 5G čipovým sadám a zároveň znižuje spotrebu energie. Na jedno nabitie lítium-iónovej batérie s kapacitou 4 000 mAh tak spoločnosť sľubuje celodennú výdrž na prácu a hry. Súčasťou výbavy smartfónu sú najnovšie bezdrôtové technológie Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1, pričom zariadenie podporuje aj eSIM.

Smartfón Astro Slide s výsuvnou fyzickou klávesnicou.

Astro Slide beží na operačnom systéme Android 10 s možnosťou výberu spustenia aj operačného systému Linux. Smartfón má k dispozícii najmenej 6 GB operačnej pamäte LPDDR4 RAM a 128 GB vnútorného úložiska, ktoré sa dá rozšíriť prostredníctvom microSD karty. Zadný fotoaparát má rozlíšenie 48 megapixelov a je tu aj predná webová kamera pre videohovory. Špecifikácie dopĺňa čítačka odtlačkov prstov pre bezpečné prihlásenie a NFC technológia pre bezkontaktné platby.

Nový smartfón Astro Slide s výsuvnou fyzickou klávesnicou sa dá získať prostredníctvom prebiehajúcej start-up kampane na portáli Indiegogo za 491 euro. Plánovaná maloobchodná cena je 819 euro. Vývojárom sa už teraz podarilo vyzbierať viac ako 675 000 euro, pričom cieľová suma bola 180 000 euro. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvé kusy by sa mali začať zasielať v marci 2021.

Smartfón Astro Slide s výsuvnou fyzickou klávesnicou.