Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi teraz dokáže nabiť smartfón z 0 na 100 % už za 8 minút

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi predviedol nový nabíjací systém s názvom Hypercharge, ktorý je schopný nabíjať telefóny obrovskými výkonmi 200 W prostredníctvom kábla a 120 W bezdrôtovo. Len tri minúty nabíjania pomocou kábla pritom stačia na to, aby sa veľká batéria v smartfóne dostala na 50 percent kapacity.

Spoločnosť Xiaomi vo zverejnenom videu predviedla káblové a bezdrôtové nabíjacie systémy, pričom na jednej strane smartfónu boli umiestnené hodiny a na druhej strane merač výkonu, ktorý presne ukazoval, koľko wattov ide do telefónu v reálnom čase. Je zaujímavé sledovať tento merač, keďže sa dá vidieť, ako sa nabíjací výkon pomaly zvyšuje, keď sa batéria nabíja v prvých fázach, až po celých 200 W, keď batéria dosiahne kapacitu 22 percent za čas jednej minúty a 25 sekúnd od začiatku nabíjania.

Rovnako výkon začne postupne klesať, keď je batéria nabitá na 50 percent, a tým sa jej kapacita znižuje, keď sa nabíja. Takže tu určite bol braný ohľad na životnosť batériových článkov. No aj podľa štandardov väčšiny smartfónov je to stále absolútne najrýchlejšie nabíjanie, ktoré sa dostane na ~ 80 W, keď je batéria na 99-tich percentách.

0-100 % za menej ako 8 minút: Spoločnosť Xiaomi nastavila nové rekordy v oblasti káblového a bezdrôtového nabíjania smartfónov.

Všetko však nemusí byť nevyhnutne také, ako sa zdá, keďže použitý model smartfónu Mi 11 Pro bol prispôsobený so 4 000 mAh batériou. Sériovo vyrábaný telefón má však namiesto toho batériu s kapacitou 5 000 mAh a jeho nabíjačka dosahuje stále pôsobivých 67 W.

Technológia bola prezentovaná ako laboratórny test a nie je tu zatiaľ prísľub, že sa v dohľadnej dobe dostane do výroby. Je to aj z toho dôvodu, že takéto rýchle nabíjanie prehrieva batériu a pravdepodobne môže spôsobiť skrátenie jej životného cyklu.