Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojica technologicky vyspelých smartfónov OPPO sa dostala už aj na Slovensko

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre mnohých fanúšikov mobilných telefónov nie je čínsky výrobca smartfónov, OPPO, neznámy. Ešte v júni 2016 sa stal najväčším výrobcom smartfónov v Číne a dnes je už štvrtou najpredávanejšou značkou na svete s viac ako 10 percentným trhovým podielom. Zrejme aj preto, že neustále investuje do vývoja a napríklad už teraz robí, popri práci na nových smartfónoch, aj na mobilnej sieti 6G. Dnes si však ukážeme dve vlajkové lode OPPO, s ktorými výrobca vplával už aj na Slovensko.

OPPO sa rozhodol v našich končinách uviesť modely smartfónov Reno5 5G a Reno5 Z 5G. Ako už vyplýva z označenia, tieto telefóny vyššej strednej triedy, sa môžu pochváliť čipovou sadou s podporou najmodernejšej mobilnej siete 5G. Smartfóny pritom upútajú pozornosť svojim minimalistickým dizajnovým prevedením.

„Hlavne pri modrej farbe si môžeme všimnúť, že ten zadný kryt síce on má krásny odlesk, ale je matný a nenecháva žiadne odtlačky prstov na svojom povrchu,“ hovorí Libor Svitok, OPPO Slovensko.

Z prednej strany dominuje obom modelom veľký displej s uhlopriečkou takmer 6,5 palca, s vyrezaným kruhovým otvorom pre selfie kameru. Výkonnejší model Reno5 získal zaoblený OLED displej, ktorý sa vyznačuje aj vysokou obnovovacou frekvenciou, a to až 90 hertzov.

„Ktorú môže využiť koncový užívateľ pri hraní sa hier, pri sledovaní videa. A samozrejme to video alebo hry sú veľmi plynulé a nezachytí užívateľ voľným okom žiadne sekanie obrazu.“

Na zadnej strane telefónov sa nedá prehliadnuť fotografický systém s až štyrmi objektívmi. Reno5 získal pritom hlavný snímač s rozlíšením až 64 megapixelov, ku ktorému sa pridala kombinácia 8-megapixelového širokouhlého objektívu a dvoch 2-megapixelových makro a čiernobielych objektívov. Reno5 Z má 48 megapixelový hlavný snímač a rovnaké zvyšné parametre ako jeho súrodenec.

Nadšencov mobilného fotografovania isto poteší obľúbená funkcia DualView, s možnosťou kombinovania záberov z hlavnej a selfie kamery, v niekoľkých režimoch. A to dokonca aj pri zázname videí vo vysokom rozlíšení.

„Obidva produkty natáčajú v rozlíšení 4K pri frekvencii snímok 30 snímok za sekundu. Takisto si viete video aj spomaliť. To video spomalené v rozlíšení Full HD a frekvencia snímok je 120.“

Samozrejmosťou je stabilizácia obrazu, ktorá zaistí plynulé a nerozmazané zábery. K dispozícii sú i rôzne efekty na vylepšenie obrazu, ako aj pokročilá funkcia, ktorá využíva umelú inteligenciu pre lepšie výsledné videá.

„AI Highlight Video je funkcia, ktorá počas natáčania videa, za akýchkoľvek svetelných podmienok, vám dokáže vytvoriť obraz natáčaného objektu s tým, že vylepší obraz pomocou Live HDR.“

Aj predná selfie kamera si poradí so snímaním v horších svetelných podmienkach a používateľ pri nej môže využiť aj obľúbený efekt rozmazania pozadia. S telefónmi OPPO sa však budú podľa výrobcu radi kamarátiť aj náruživí hráči mobilných hier. O dostatočný výkon sa postará nielen hardvérová výbava, ale aj nadstavba operačného systému ColorOS, ktorá je založená na systéme Android.

„ColorOS nadstavba v telefónoch Reno umožňuje zvýšiť výkon procesora. A takisto dokážete si v nastaveniach použiť časť vašej ROM, teda internej pamäte, na zvýšenie RAM pamäte. To znamená dočasnej pamäte na zvýšenie výkonu vášho telefónu.“

Systém ColorOS umožňuje aj zaujímavú personalizáciu telefónu. Vývojári navyše sľubujú, že práca v systéme je intuitívna a nespomaľuje reakčný čas telefónu. Séria Reno pritom dostala do vienka i batérie s relatívne dlhou výdržou. Batéria v Reno5 Z sa nabíja 30-timi wattmi, zatiaľ čo Reno5 sa chváli super rýchlym 65-wattovým nabíjaním.

„Dokážete nabiť váš telefón z 0 na 100 percent za 35 minút. A takisto, pokiaľ máte teda núdzu a potrebujete telefón používať ihneď, päť minút nabíjania vám dá ďalšie štyri hodiny práce s vaším mobilným telefónom.“

Čínsky výrobca samozrejme nezabudol ani na bezpečnosť a to nielen z pohľadu hardvéru, ale aj pri udelení prístupu do systému, s viacerými možnosťami identifikácie používateľa.

„Všetky OPPO telefóny boli testované všetkými operátormi v rámci celej Európy a majú všetky certifikáty na to, aby spĺňali všetky bezpečnostné opatrenia používania samotného telefónu. Môžete si nastaviť bezpečnosť či už odtlačkom prsta, tvárou, kódom.“

Spoločne s dvoma novými smartfónmi prináša spoločnosť OPPO aj bezdrôtové slúchadlá do uší Enco Air.

„Sú to Bluetooth-ové slúchadlá, ktoré vám vydržia fungovať celý deň. To znamená, pri ich vybití dokážete ešte päťkrát nabiť samotné slúchadlá v nabíjacom puzdre. A majú funkciu, ktorá je veľmi obľúbená - to je potlačenie hluku a šumu pri telefonovaní,“ dodáva Libor Svitok, OPPO Slovensko.

Vyzerá to tak, že čínsky výrobca to má aj u nás dobre našliapnuté. Uvedené smartfóny Reno5 a Reno5 Z by tak mohli zaujať aktívnych používateľov, ktorí od smartfónu očakávajú atraktívny dizajn, vysoký výkon a moderné technológie, ako je napríklad podpora 5G siete, ktorá sa na Slovensku konečne dostáva k slovu.