Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie AnkerMake M5 chce zrýchliť a zjednodušiť stolnú 3D tlač

Zariadenie AnkerMake M5 chce zrýchliť a zjednodušiť stolnú 3D tlač
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výroba modelov, dizajnových prototypov a náhradných dielov na stolnej 3D tlačiarni môže byť veľkou úsporou času, no dokončenie 3D výtlačkov môže stále trvať mnoho hodín. Spoločnosť Anker preto vstúpila do oblasti 3D tlačiarní, aby to zmenila s novým stolným zariadením AnkerMake M5.

AnkerMake je nová značka 3D tlačiarní od spoločnosti Anker Innovations a M5 je jej prvým produktom, ktorý uviedla na trh prostredníctvom startup portálu Kickstarter. Nová stolná 3D tlačiareň pritom sľubuje podporovateľom kampane jednoduchý 15-minútový proces nastavenia. Zariadenie ťaží z konštrukcie vyrobenej z tlakovo liatej hliníkovej zliatiny, ktorá zabezpečuje stabilitu stroja, zatiaľ čo odľahčená základňa zistí nízke ťažisko. Celá 3D tlačiareň váži 12,4 kilogramu a po zostavení má rozmery 502 x 438 x 470 milimetrov.

Stolná 3D tlačiareň AnkerMake M5.

Vývojári zo spoločnosti Anker Innovations prepracovali typický mechanizmus extrudéra, skrátili vzdialenosť medzi extrudérom a tryskou, zvýšili prevodový pomer a použili väčší vykurovací blok, ktorý sľubuje zníženie počtu tlačových chýb. Oceľové tlačové lôžko s odnímateľnou PEI doskou je vybavené 49-bodovým automatickým vyrovnávaním a umožňuje veľký tlačový objem až 235 x 235 x 250 milimetrov. Dvojitý chladiaci systém pritom pomáha rýchlo ochladzovať výtlačky.

Zariadenie je tiež vybavené technológiou PowerBoost, ktorá využíva výkonný krokový motor a dvojpásový hnací hriadeľ na zvýšenie už aj tak dosť vysokej štandardnej rýchlosti tlače 250 milimetrov za sekundu pri presnosti tlače do 0,1 mm na 2 500 mm za sekundu. To podľa výrobcu síce spôsobí straty na detailoch, ale malo by sa to hodiť na rýchlu výrobu prototypov. V tomto režime tlače údajne dokáže M5-ťka skrátiť priemerný čas 3D tlače až o 70 percent v porovnaní s inými dostupnými 3D tlačiarňami.

Stolná 3D tlačiareň AnkerMake M5.

Namiesto toho, aby bolo potrebné neustále osobne kontrolovať tlačové úlohy, 3D tlačiareň AnkerMake M5 je vybavená zabudovanou HD kamerou s rýchlosťou záznamu 30 snímok za sekundu a s nočným videním. Vďaka tomu kamera monitoruje priebeh tlače bez ohľadu na dennú dobu a kontroluje problémy, ako je napríklad rozdeľovanie vrstiev a upchávanie trysiek. Systém je pritom založený na umelej inteligencii a upozorní obsluhu na vzniknutý problém prostredníctvom zvuku, LED diódy a upozornení zasielaných do sprievodnej mobilnej aplikácie.

Táto aplikácia umožňuje používateľom využívať živé videoprenosy a po dokončení práce dokonca automaticky vytvorí časozberné video, ktoré možno zdieľať na sociálnych sieťach. Aplikáciu možno použiť aj na diaľkové ovládanie prevádzky a je kompatibilná aj s digitálnymi asistentmi od spoločností Google a Amazon.

Stolná 3D tlačiareň AnkerMake M5.

Nová stolná 3D tlačiareň AnkerMake M5 sa dá získať prostredníctvom podpory prebiehajúcej startup kampane na portáli Kickstarter od sumy vo výške 599 dolárov. Ak všetko pôjde podľa plánov výrobcu, začiatok dodávok sa odhaduje na november 2022.