Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Big Sky má až 40-násobné vyššie rozlíšenie oproti 4K kamerám

Systém Big Sky má až 40-násobné vyššie rozlíšenie oproti 4K kamerám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koncom tohto roka sa v Las Vegas otvorí nové miesto na živé vystúpenia a zábavu, obrovská geodetická kupola, v ktorej sa nachádza LED displej s najvyšším rozlíšením na svete. Spoločnosť Sphere Studios so sídlom v kalifornskom Burbanku bola založená s cieľom vyvinúť pohlcujúci obsah a technológie na jeho výrobu, počnúc kamerou s ultravysokým rozlíšením s názvom Big Sky.

Ešte v roku 2016 spoločnosti Madison Square Garden Company a Las Vegas Sands Corp oznámili, že na Sands Avenue v Las Vegas sa plánuje obrovská kupola pre živú hudbu a zábavu. Výstavba sa začala v roku 2019, ale pandémia COVID-19 spomalila postup a posunula pôvodný termín otvorenia v roku 2021 na tento rok.

Po dokončení bude toto miesto údajne najväčšou sférickou štruktúrou na svete s rozmermi 157 x 111,5 metra a v exteriéri sa bude nachádzať programovateľná LED zobrazovacia plocha s rozlohou 53 883 m2. Vo vnútri bude 17 600 miest na sedenie a ďalších 20 000 miest na státie.

Hlavný priestor bude vybavený pohlcujúcou LED obrazovkou podobnou IMAXu s rozlíšením 16 000 x 16 000 pixelov, ktorá „sa bude ovíjať hore, nad a okolo divákov“, pričom približne 10 000 sedadiel bude obsahovať haptiku Infrasound. Zážitok bude umocnený environmentálnymi efektmi, ako sú zmeny teploty, pohybujúci sa vzduch a „známe vône“, a „najväčší zvukový systém na svete“ bude hosťom poskytovať pútavý zvuk.

Kamerový systém Big Sky bol vyvinutý na snímanie obrazu pre pripravovaný zábavný areál Sphere v Las Vegas.

Najnovším počinom novovzniknutej spoločnosti Sphere Entertainment Company je spustenie štúdia pohlcujúceho obsahu na vytváranie „viaczmyslových živých zábavných zážitkov exkluzívne pre spoločnosť Sphere“, spolu s technológiami potrebnými na ich výrobu. A jej prvou inováciou je kamerový systém Big Sky.

Kamera, ktorá je vo vývoji od roku 2021 a je navrhnutá tak, aby účinne nahradila 10 až 15 filmových kamier, ktoré boli predtým potrebné na produkciu obsahu v ultravysokom rozlíšení potrebného pre obrazovku Sphere. Je pritom vybavená jediným 316-megapixelovým 3 x 3-palcovým obrazovým snímačom HDR, ktorý dokáže zachytiť obraz rýchlosťou až 120 snímok za sekundu vo štvorcovom formáte 18K alebo vyššou snímkovou frekvenciou pri nižších rozlíšeniach.

Kamerový systém Big Sky.

Snímač je spojený so sústavou jedného objektívu s „najostrejšími filmovými objektívmi na svete“. V súčasnosti sú k dispozícii dva základné objektívy, pričom jeden ponúka 150-stupňové zorné pole a druhý ho zvyšuje na 165 stupňov. Spoločnosť Sphere tiež uvádza, že „podvodné a iné objektívy“ sú už vo vývoji.

Takýto zachytený obsah bude príliš veľký na to, aby sa dal uložiť na pamäťové médium CFexpress, preto sa systém Big Sky dodáva s vlastným pamäťovým médiom, ktoré dokáže ukladať nekomprimované zábery vo formáte RAW s plným rozlíšením a 60 snímkami za sekundu pri rýchlosti 30 gigabajtov za sekundu.

Kamerový systém Big Sky.

Spoločnosť Sphere uvádza, že záznamník médií je tiež schopný sieťového pripojenia s rýchlosťou až 600 gigabitov za sekundu a okrem toho má zabudovanú duplikáciu médií „na urýchlenie a zjednodušenie pracovných postupov pri natáčaní a postprodukcii“. Snímkovacia frekvencia 120 snímok za sekundu pri 50 gigabajtoch za sekundu je tiež možná, ale vyžaduje si zaznamenávanie na vlastné 32 TB mediálne zásobníky kamerového systému.

Štúdio vyvinulo aj vlastný softvér na spracovanie obrazu s názvom SphereLab, ktorý využíva „spracovanie RAW akcelerované GPU, aby bol pracovný postup snímania a dodávania obsahu na obrazovku Sphere s ultravysokým rozlíšením praktický a efektívny“.

Kamerový systém Big Sky.

Hoci je systém Big Sky navrhnutý špeciálne pre filmárov, umelcov a spolupracovníkov, ktorí vytvárajú obsah pre pohlcujúcu obrazovku Sphere, neboli zverejnené žiadne informácie o tom, kedy a či vôbec sa dostane do bežného predaja.

Prvé živé vystúpenie v novom priestore sa bude konať od 29. septembra, keď skupina U2 vystúpi na pódiu s krátkou sériou koncertov Achtung Baby Live. Premiéra prvého filmu Sphere Experience s názvom Postcard from Earth je naplánovaná na 16. októbra.