Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najmenší hasiaci prístroj na svete nezanecháva žiadny neporiadok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédsky výrobca Maus stojí za pozoruhodnými netoxickými hasiacimi prístrojmi, ktoré sú doteraz najmenšie na trhu. Zvládajú pritom rôzne situácie, vrátane požiaru oleja na panvici, vzplanutia motora, servera či batérie, pomocou pyrotechnickej technológie. Vďaka nej tento hasiaci prístroj nezničí to, čo sa snažíte zachrániť.

Kompaktný hasiaci prístroj Maus Fire Suppressor má veľkosť približne 24,5 cm na dĺžku a 5 cm v priemere. Vydrží nepoužitý kdekoľvek ho položíte po dobu až päť rokov, a tam, kde tradičné hasiace prístroje vyžadujú údržbu alebo aspoň rutinné preklopenie raz za niekoľko mesiacov, tento takúto požiadavku nemá.

Keď ho aktivujete potiahnutím jazýčka a stlačením malého tlačidla, odpáli sa takmer rovnakým spôsobom ako pyrotechnická svetlica, aj keď veľmi obmedzeným spôsobom. Vytvorí pritom zhruba deväťsekundový výbuch chladného, netoxického dymu draslíka v prúde, ktorý môže siahať do vzdialenosti až 3 metrov.

Ručný draslíkový hasiaci prístroj Maus Fire Suppressor.

Draselné ióny v tomto dyme pokračujú a viažu sa s kyslíkovými, vodíkovými a hydroxidovými radikálmi vo vzduchu, čím prerušujú chemickú reakciu, ktorá je potrebná na spaľovanie, a hasia väčšinu počiatočných požiarov. V skutočnosti, pokiaľ je ten tento dym okolo, oheň sa už nikdy nerozhorí.

Akonáhle je to bezpečné, používateľ môže jednoducho otvoriť dvere alebo okná a nechať prúdiť vietor, aby sa odstránil dym. Tam, kde penové alebo práškové hasiace prístroje môžu narobiť obrovský neporiadok v priestore požiaru a môžu poškodiť elektroniku, plyn Maus sa odfúkne bez zanechania stopy. Jedinou škodou je to, čo oheň už stihol urobiť, kým ste ho uhasili.

Ručný draslíkový hasiaci prístroj Maus Fire Suppressor.

Draslíkový hasiaci prístroj Maus je pritom schopný sa vysporiadať aj s požiarmi batérie, čo je veľká vec. V našich životoch je stále viac a viac lítiových batérií, keďže svet smeruje k elektrifikácii, a keď začne požiar batérie, mnoho tradičných hasiacich prístrojov jednoducho nepomôže.

Rozhodujúce je, že draslíkový dym je netoxický, bezpečný na dýchanie (aj keď to nemusí byť príjemné) a na rozdiel od hasiacich prístrojov na báze CO2 neodstraňuje molekuly kyslíka z oblasti, vďaka čomu je bezpečný na použitie v blízkosti ľudí v uzavretých priestoroch.

Ručný draslíkový hasiaci prístroj Maus Fire Suppressor.

Maus Fire Suppressor sa dá použiť manuálne, ako bežný hasiaci prístroj, a nasmerovať priamo na oheň. Môže sa použiť aj ako „hasiaci granát“, keď ho hodíte do horiaceho auta, karavanu alebo malej miestnosti, kde rýchlo zadymí priestor a poradí si s ohňom.

Spoločnosť Maus tiež vyrába niektoré automatické hasiace jednotky „Stixx“. Jedna, sotva väčšia ako balenie žuvačiek, je nalepovacia jednotka, ktorú môžete namontovať do motorového priestoru, serverovej skrine, nabíjacej stanice batérie alebo iných uzavretých priestorov. Spustí sa, ak teplota presiahne 180 °C a zaplaví priestor draslíkom, ktorý uhasí akýkoľvek oheň bez možnosti opätovného vzplanutia, kým priestor neotvoríte a nevypustíte dym von.

Ručný draslíkový hasiaci prístroj Maus Fire Suppressor je dostupný za cenu 1 290 SEK (približne 115 EUR).

Ručný draslíkový hasiaci prístroj Maus Fire Suppressor.