Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jiizer 01X vám umožňí spájkovať, rezať a fúkať jednou rukou

Jiizer 01X vám umožňí spájkovať, rezať a fúkať jednou rukou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri zo spoločnosti Jiizer Design vytvorili šikovný nástroj, ktorý dokáže spájkovať, tepelne rezať a samozrejme aj fúkať. To všetko pritom používateľ zvládne jednou rukou.

Táto kompaktná jednotka je všetko v jednom spájkovacie zariadenie, ktoré privádza drôt z prístroja na miesto práce, čím vám uvoľňuje druhú ruku. Výrobcovia modelovali Jiizer 01X na 3D tlačiarňach a tlačiarenských perách, takže stlačením tlačidla sa drôt, ktorý je pripojený k jednotke na jednom konci, vnútorne zahreje a krokový motor potom pumpuje spájku cez ihlovú trubicu na jeho cieľ.

Teplotne riadené výhrevné vlákno, malý ventilátor a výstup vzduchu budú tlačiť horúci vzduch na spájkovaný materiál. Vďaka tomu je práca oveľa menej nešikovná, menej chaotická a ako taká je ideálna aj pre začiatočníkov. Výrobca však tvrdí, že to nie je len pre nováčikov a zariadenie bude fungovať rovnako dobre ako akýkoľvek ručný elektrický spájkovač, ale používateľovi poskytne väčšiu kontrolu nad prácou.

Multifunkčná spájkovačka Jiizer 01X.

Je tiež multifunkčné. Dodáva sa s tromi rôznymi veľkosťami ihlových trubíc, ktoré možno pre rôzne spájkovacie práce vymeniť. Má tiež tradičný spájkovací hrot, aby fungoval obojručne ako bežná spájkovačka. A je tu možnosť pre prídavnú súpravu rezných nástrojov, ktorá sa zahrieva na teploty 80 - 450 °C, na rezanie akrylu, gumy, kože, PVC, peny a ďalších materiálov. Integrovaný ventilátor je možné zapnúť aj ako samostatnú funkciu, ktorá fúka horúci vzduch pri prácach, ako je práca so zmršťovacími hadičkami.

LCD displej so štyrmi susednými tlačidlami umožňuje nastaviť základné funkcie: jazyk, teplotu, množstvo vytláčaného materiálu a úroveň prúdenia vzduchu. Dodáva sa tiež s prednastavenými funkciami, ktoré budú užitočné pre začiatočníkov: pohodlný režim spájkovania, režim rezania a režim fúkania vzduchu.

Výmena súprav drôtu je jednoduchá, rovnako ako premena nástroja na rezačku alebo fúkač.

Súpravu drôtu možno jednoducho zameniť a vytiahnuť, má rýchly ohrev maximálne za približne 15 sekúnd, a má výstupný výkon 165 W. Teplotu je možné regulovať po jednotlivých stupňoch a nabitie batérie do plnej kapacity ponúka až tri hodiny nepretržitej práce. Zariadenie má tiež automatický režim spánku a budenia, aby sa šetrila batéria, keď sa nepoužíva.

Multifunkčná spájkovačka Jiizer 01X je súčasťou už úspešne financovanej startup kampane na portáli Kickstarter. Štandardná súprava s jednotkou Jizzer, tromi ihlovými trubicami, dvoma súpravami spájkovacieho drôtu, puzdrom a nabíjacím káblom stojí v zľave 69 USD (asi 63 EUR), pričom súpravy Pro za 98 USD (okolo 90 EUR) a Premium za 136 USD (približne 125 EUR) ponúkajú ďalšie príslušenstvo. Môžete si tiež kúpiť celý rad doplnkového príslušenstva, vrátane špeciálnej súpravy nástrojov, ktorá obsahuje tvarovky a čepele v tvare lyžice a súpravu rezných nástrojov. Očakáva sa, že prvé kusy budú odosielané od septembra.

LCD obrazovka má prednastavené aj manuálne ovládanie.