Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vreckové drony HOVERAir X1 sa posúvajú na profesionálny úroveň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nové vreckové skladacie drony HOVERAir X1 Pro a X1 ProMax od spoločnosti ZeroZero Robotics sa stanú štandardom v oblasti kamerových dronov pre profesionálov. Oba modely totiž obsahujú skutočne pôsobivý zoznam funkcií v malom balení a za veľmi dostupnú cenu.

Približne pred rokom bol predstavený dron HOVERAir X1 od spoločnosti ZeroZero, ktorý bol vtedy známy ako Hover Camera X1. Tento kompaktný dron sa dá okrem iných šikovných funkcií zložiť ako lastúra na jednoduchšie prenášanie medzi letmi a vďaka ochrannej klietke okolo štyroch vrtúľ môže vzlietnuť z natiahnutej ruky používateľa a potom na nej aj pristáť.

Dron tiež udržiava používateľa v strede záberu pomocou algoritmov na rozpoznávanie tváre a tela a možno ho nastaviť do niekoľkých rôznych režimov autonómneho letu len pomocou tlačidla na samotnom dronovi.

Medzi tieto režimy patria: Hover (dron sa vznáša na mieste a pri pohybe zo strany na stranu sa spolu s používateľom otáča tam a späť); Follow (dron letí za pohybujúcim sa používateľom a udržiava ho v zábere); Zoom Out (dron začína v blízkosti používateľa a potom sa vracia do širšieho záberu); Orbit (dron letí v kruhu okolo používateľa a udržiava ho stále v strede) a Bird's Eye (dron sa pozerá na používateľa priamo zhora).

K dispozícii je aplikácia pre operačné systémy iOS / Android na diaľkové ovládanie v reálnom čase, úpravu nastavení a prezeranie záberov, ale dron sa dá používať úplne samostatne, bez smartfónu v dosahu.

Pôvodný základný model X1 je stále k dispozícii za 349 USD (približne 313 EUR) a je dobrou voľbou na získanie pekných záberov pre používateľov s nízkym rozpočtom- No nové modely X1 Pro a X1 ProMax predstavujú obrovský skok vpred v leteckom aj fotografickom výkone.

Vreckové skladacie drony HOVERAir X1 Pro a X1 Pro Max.

Model X1 Pro je pritom optimalizovaný na snímanie zimných športov a cyklistiky. Zatiaľ čo základná kamera X1 so stabilizáciou dosahuje maximálne rozlíšenie 2,7K / 30 snímok za sekundu, model Pro ho zvyšuje na 4K / 60 snímok za sekundu. Spomalené zábery nakrúca pri 1080p / 120 snímok za sekundu.

Model Pro je tiež oveľa rýchlejší ako jeho predchodca s rýchlosťou 25 km / h, dokáže totiž lietať rýchlosťou až 42 km / h a sledovať pohybujúce sa objekty. Zvládne dokonca aj krátke zábery rýchlosťou až 60 km / h, aby udržal krok s rýchlo sa zrýchľujúcimi cieľmi.

Výdrž batérie síce stále nedosahuje 30-minútovú výdrž väčších dronov, ale zo základných 12 minút sa zvýšila na podstatne lepších 16 minút. Toto zlepšenie prichádza vďaka lítiovej batérii s vyššou kapacitou 1 920 mAh, ktorú možno podľa potreby vymeniť za druhú batériu.

Vreckové skladacie drony HOVERAir X1 Pro a X1 Pro Max.

Dosah Wi-Fi je navyše oveľa väčší, čo teraz umožňuje používateľom manuálne pilotovať dron a kontrolovať pohľad z jeho kamery až do maximálnej vzdialenosti 500 metrov. Naproti tomu pôvodný model X1 je obmedzený na dosah 50 metrov.

Dôležité je, že Pro dokáže lietať nad vodou a snehom a v tme. Základný model X1 nedokáže zvládnuť žiadnu z týchto podmienok pri autonómnom lete, pretože jeho sekundárna kamera smerujúca nadol musí vidieť zem osvetlenú denným svetlom, aby dokázala odhadnúť rýchlosť a výšku dronu.

Vreckové skladacie drony HOVERAir X1 Pro a X1 Pro Max.

Model Pro je vybavený aj systémom na detekciu a predchádzanie kolízií zozadu, aby nenarazil do prekážky. A keďže sleduje trajektóriu svojho používateľa, pri lete dopredu za ním by mal len sledovať jeho už jasnú dráhu.

Model X1 ProMax, ktorý je určený na profesionálne použitie, zdieľa mnohé funkcie modelu Pro, ale zvyšuje rozlíšenie videa až na 8K / 30 snímok za sekundu (hoci stále je k dispozícii menej pamäťovo náročné 4K / 60 snímok za sekundu a spomalené video 4K / 120 snímok za sekundu).

Medzi ďalšie vylepšenia patrí detekcia kolízie vzadu založená na počítačovom videní, na rozdiel od systému Pro založeného na senzore priblíženia. A dron má 64 GB internej pamäte na rozdiel od 32 GB v modeli Pro. Oba modely podporujú karty SD s kapacitou až 1 TB na dodatočné ukladanie.

Vreckové skladacie drony HOVERAir X1 Pro a X1 Pro Max.

Oba modely sú tiež o niečo väčšie ako základný model, v rozloženom stave merajú 173 × 149 × 39 mm a vážia približne 192 gramov. Pôvodný model X1 má hmotnosť 125 gramov.

V prípade záujmu sú modely HOVERAir X1 Pro a X1 ProMax predmetom startup kampane na portáli Indiegogo. Za predpokladu, že všetko vyjde podľa plánu výrobcu, za príspevok 386 EUR získate X1 Pro, zatiaľ čo za 566 EUR získate X1 Pro Max. Plánované maloobchodné ceny sú 449 EUR a 629 EUR. Dodávka by sa mala začať v októbri tohto roka.

K dispozícii je aj voliteľné zariadenie Beacon za príplatok 135 EUR, ktoré umožňuje používateľovi zobraziť zábery dronu prostredníctvom obrazovky OLED, ovládať ho pomocou tlačidiel alebo hlasových príkazov a zvýšiť jeho komunikačný dosah na 1 kilometer. K zariadeniu Beacon je možné pripojiť buď jednoručný, alebo obojručný joystickový ovládač na jednoduchšie používanie.

Vreckové skladacie drony HOVERAir X1 Pro a X1 Pro Max.