Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové univerzálne vymeniteľné batérie pre batériové stroje Kärcher

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina vecí okolo nás funguje na elektrickú energiu a tak nás vôbec neprekvapí, že pri používaní takého vysávača ťaháme za sebou šnúru. Určite súhlasíte, že nejeden krát sme sa s ňou už zamotali a to nielen pri vysávači. Nemecký Kärcher sa tak rozhodol, že pri niektorých svojich produktoch používateľov doslova odstrihne od zásuvky. Výsledkom je novodobý typ batérií. Dnes sa na to podrobnejšie pozrieme.

Nemecký výrobca si pre svoj modelový rad batériových strojov pripravil nové typy vymeniteľných lítium-iónových batérií. Tie sú skonštruované tak, aby sa dali podľa potreby jednoducho meniť a používať v rôznych batériových strojoch. Vďaka nim môže byť práca so strojmi výrazne mobilnejšia, flexibilnejšia a teda aj pohodlnejšia.

„Jednak sú to mokro-suché vysávače, potom vysokotlakové čističe. Dajú sa naše batérie vidieť už aj v strojoch, ktoré nám slúžia na odstraňovanie buriny, fukáre na odstraňovanie lístia. Žiadne káble, nič, prídem, zoberiem si vysávač, idem do auta, povysávam bez akýchkoľvek problémov. Dám batériu nabiť a môžem si zobrať vysokotlakový čistič alebo strednotlakový čistič a ísť si auto ešte pekne vystriekať,“ hovorí pani Martina Weissová, Kärcher Center Bratislava.

Samotné telo batérie je robustné, s pogumovaným povrchom a navyše spĺňa štandard IPX5.

„To znamená, že znesie nejaký ten prúd vody, nejaký prach. No a samozrejme to pogumovanie nám bráni v tom, aby nám vykĺzla z ruky.“

Inovatívnym prvkom, ktorý sa na batériách Kärcher nachádza, je zabudovaný displej, ktorý používateľom pomôže lepšie si manažovať čas práce.

„Tento displej nám ukazuje v stave pokoja stav, na ktorý je nabitá v percentách. Potom, keď batériu dáme do stroja, tak nám ukáže, koľko minút nám ostáva do konca používania. No a samozrejme, ako náhle batériu dáme na nabíjačku, tak nám ukáže reálny čas, koľko bude trvať, kým sa batéria nabije.“

Je to možné vďaka integrovanému procesoru, ktorý vie rozpoznať jednotlivé stroje a podľa toho na displeji ukáže výdrž batérie v konkrétnom stroji. Okrem toho procesor manažuje aj teplotu, aby sa batérie neprehrievali a rovnako ich chráni aj pred hĺbkovým vybitím.

„Batéria má takzvaný režim automatického uskladnenia. Je to praktické v tom, že batériu môžem niekde položiť nabitú a po sezóne ju zasa vytiahnem a batéria je nepoškodená, pripravená na použitie. Baterky sú chránené aj proti prebíjaniu. Všetko to riadi práve ten procesor, ktorý vnútri udržuje vlastne, že batéria sa nabije, vypne a tým pádom, aj keď ju necháme na nabíjačke, batérii sa nič nestane.“

Nemecký výrobca pripravil pre svoje stroje batérie s napätím 18 alebo 36 voltov, ktoré môžu mať kapacitu 2,5 alebo 5 ampér hodín.

„Keď sa bavíme o kapacite 2,5 ampér hodiny, tak napríklad náš fukár pri 18 voltovom napätí vydrží približne 350 metrov štvorcových a pri 36 voltovom napätí je to už okolo 500 metrov štvorcových.“

Pre každý výrobok bude k dispozícii buď štandardná nabíjačka alebo rýchlo nabíjačka, vďaka ktorej sa môže používateľ relatívne rýchlo opäť vrátiť k práci. Poteší aj počet nabíjacích cyklov batérie a teda aj celková životnosť.

„Rýchlo nabíjačka nám dokáže nabiť batériu už za nejakých 30, 40 minút. Pri správnom používaní je tých nabíjacích cyklov okolo 2600, 3000. Takže ak naozaj budeme dodržiavať tie základy, ktoré sú dané pre lítium-iónové batérie, batéria by nám mala slúžiť dlhé dlhé roky,“ dodáva pani Martina Weissová, Kärcher Center Bratislava.

Inovatívne vymeniteľné batérie pre modelový rad batériových strojov Kärcher dokazujú, že môžu podať podobný výkon ako riešenia s káblovým napájaním. Kvôli ich univerzálnosti a funkciám však môže byť práca s batériovými strojmi jednoduchšia a rýchlejšia. Navyše vďaka zvýšenej mobilite nehrozí, žeby človek pri práci so strojom zakopol o zavadzajúci kábel.