Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Snowbot S1 môže byť užitočným robotom na odfukovanie snehu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odhŕňanie snehu môže byť únavné, najmä ak máte veľkú plochu na čistenie a k dispozícii nie je snežná fréza. Pomôcť by však mohol Snowbot S1 – robot na odfukovanie snehu, ktorý je navrhnutý tak, aby túto prácu vykonal úplne sám.

Snowbot S1 je batériou poháňané autonómne vozidlo s pogumovaným pásom, ktoré sa chystá vstúpiť do fázy beta testovania. Hoci by ste ho mohli použiť na svojom chodníku pred domom, je určený skôr na čistenie veľkých priestorov, ako sú parkoviská.

Používateľ začína nastavením troch tyčí s ultraširokopásmovými rádiovými majákmi, tyče sa potom umiestnia na každý z troch rohov príslušnej štvorcovej alebo obdĺžnikovej oblasti. Štvrtá tyč je priamo na robotovi a prijíma signály vysielané týmito majákmi a používa ich na trianguláciu jeho aktuálnej polohy v tejto oblasti. To umožňuje robotovi si vytvárať cestu na odpratávanie snehu, ktorú poslušne sleduje.

Autonómny robot na odpratávanie snehu Snowbot S1.

Ak má oblasť nepravidelný tvar, používateľ môžu využiť aplikáciu pre operačné systémy iOS či Android na manuálne nastavenie trasy. Je tiež možné manuálne ovládať robota S1 v reálnom čase pomocou rádiovej jednotky diaľkového ovládania.

V závislosti od toho, či sa robot pohybuje po spevnenom alebo štrkovom povrchu, sneh spočiatku odstraňuje buď škrabka alebo rotačná kefa. Tvrdá gumová závitovka potom odvádza sneh z 360-stupňového nastaviteľného uhla. S1 je údajne schopný odhadzovať sneh až do vzdialenosti 3,7 metra a dokáže odstrániť sneh až do hĺbky 305 milimetrov. Robot pritom automaticky upravuje svoju rýchlosť od 0 do 0,4 metra za sekundu, v závislosti od hĺbky odpratávaného snehu.

Autonómny robot na odpratávanie snehu Snowbot S1.

Robot využíva senzory LiDAR a výrobca tvrdí, že je schopný detegovať prekážky a automaticky sa zastaví a vydá zvukové upozornenie, ak sa mu nejaké dostanú do cesty. Zastaví sa aj vtedy, ak sa jeho závitovka upchá mokrým snehom, konármi alebo iným odpadom. Jedno 2-hodinové nabitie lítium-iónovej 36 V / 31,2 Ah batérie údajne vystačí na približne 1,5 hodiny používania. Celé zariadenie váži približne 65 kilogramov a je vodotesné v štandarde IP35, čo znamená, že je chránené pred nízkotlakovými prúdmi vody z akéhokoľvek smeru.

Spoločnosť Snowbot aktuálne pozýva beta testerov, ktorí poskytnú spätnú väzbu na používanie robota S1 v reálnych podmienkach. Jednotlivci, ktorí budú vybraní, si zakúpia beta verziu robota S1 za zľavnenú cenu 1 999 dolárov a navyše dostanú bezplatnú produkčnú verziu robota, keď bude k dispozícii. Tento produkčný model, s názvom Snowbot S1 Pro, by mal byť dostupný od budúceho novembra za cenu 2 999 dolárov.

Autonómny robot na odpratávanie snehu Snowbot S1.