Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné dvierka pre domácich miláčikov zabránia vstupu iných zvierat

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inštalácia malých dvierok do vonkajších dverí môže byť skvelým spôsobom, ako umožniť vášmu mačaciemu alebo psiemu miláčikovi prichádzať a odchádzať, ako sa im zachce. No niekedy to môže viesť aj k neželaným zvieracím návštevníkom. Spoločnosť Petvation sa to snaží zmeniť pomocou technológie rozpoznávania tváre prostredníctvom umelej inteligencie a mobilnej aplikácie.

Existujú už dvierka pre psov a mačky, ktoré umožňujú prístup len konkrétnej mačke alebo psovi, ale to pravdepodobne znamená, že vaši chlpatí priatelia budú musieť nosiť na obojku nejaký „kľúč“, ktorý ich identifikuje a odomkne dvierka pre domáce zvieratá. A tie môžu byť trochu objemné.

V dnešnej dobe môžeme pristupovať k našim smartfónom a počítačom pomocou hardvéru a softvéru na rozpoznávanie tváre a práve tento druh technológie využíva aj systém dvierok Petvation, aby zabezpečil, že prístup do domu bude udelený len oprávneným členom domácnosti.

Inteligentné dvierka pre domáce zvieratá Petvation.

Podobne ako v prípade iných riešení sa zostava dvierok pre psov a mačky Petvation inštaluje do jedných z hlavných vonkajších dverí domu. Nad zariadením na oboch stranách prístupového bodu sú umiestnené sústavy infračervených kamier so 120-stupňovými objektívmi, ktoré poskytujú široké zorné pole na monitorovanie činnosti pred domom, a zabudovanými svetlami s nočným videním, ktoré umožňujú prevádzku vo dne aj v noci.

Čip umelej inteligencie prevádzkuje algoritmy systému na rozpoznávanie tvárí zvierat v režime offline. Vývojári si uvedomujú, že identifikácia a autorizácia tvárí zvierat je náročnejšia ako v prípade ľudí, a preto využívajú rozpoznávanie viacerých obrazov celého tela zvierat. Vývojový tím zatiaľ v podstate dokázal určiť, či mačka alebo pes čaká na vstup alebo výstup z domu, ale stále pracuje na doladení systému na identifikáciu zvierat. Očakáva sa, že model a algoritmy umelej inteligencie sa budú časom neustále zlepšovať, aby sa dosiahla vyššia presnosť.

Inteligentné dvierka pre domáce zvieratá Petvation.

A okrem identifikácie mačiek a psov dokáže systém rozpoznať aj najrôznejšie zvieratá, od mývalov cez kačice a líšky až po hady, takže miesto vstupu zostane pre neželaných hostí pevne uzavreté. Pri priblížení systém Petvation identifikuje a autorizuje rodinnú mačku alebo psa a motorizované dvere sa posunú nahor, aby im umožnili vstup, a potom sa posunú späť nadol, aby uzavreli miesto vstupu pred všetkým, čo ide za nimi.

Spoločnosť uvádza, že sa používajú tri nezávislé bezpečnostné mechanizmy, ktoré „zabezpečujú bezpečnosť vášho domáceho maznáčika od hlavy až po chvost“. Po prvé, senzory detegujú a monitorujú mačku alebo psa, keď sa k nim približuje a prechádza cez ne. Na mieste je aj svetelný mechanizmus proti priškripnutiu, ktorý zabezpečuje, aby sa labky alebo chvosty nezachytili v klesajúcich dverách. A napokon systém počas prevádzky kontroluje stav všetkých snímačov a v prípade zistenia problémov prejde do bezpečného režimu a prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie informuje zodpovedného človeka, že zariadenie Petvation potrebuje pozornosť.

Inteligentné dvierka pre domáce zvieratá Petvation.

Táto aplikácia slúži aj na nastavenie a ovládanie, vrátane možnosti nastaviť čas zákazu vychádzania, udelenia oprávnenia konkrétnym domácim zvieratám a sledovania príchodov a odchodov chlpatých miláčikov. Dvere je možné z aplikácie aj manuálne otvoriť alebo zatvoriť na diaľku.

Inteligentné dvierka pre domáce zvieratá Petvation sú údajne odolné voči vetru aj vode, majú konštrukciu z hliníkovej zliatiny a sú napájané zo siete prostredníctvom priloženého 12 V adaptéra, ktorý zabezpečuje nepretržitú prevádzku. V prípade potreby ich možno pripojiť k USB powerbanke.

Tím vývojárov v súčasnosti zbiera finančné prostriedky na výrobu na startup portáli Kickstarter, kde sa cena začína na 169 USD. Ak všetko pôjde podľa plánu, začiatok dodávok sa odhaduje na október.