Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárny záhradný robot Yarbo kosí trávu, fúka lístie a odpratáva sneh

Modulárny záhradný robot Yarbo kosí trávu, fúka lístie a odpratáva sneh
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje už niekoľko autonómnych robotov, ktoré kosia trávu, a dokonca aj niekoľko robotov, ktoré odstraňujú sneh. Nový modulárny robot Yarbo sa však dokáže postarať o trávu aj o sneh a navyše dokáže odfúknuť odumreté lístie alebo iné nečistoty.

Zariadenie navrhli tí istí ľudia, ktorí predtým priniesli robota na odpratávanie snehu s názvom Snowbot S1. Nový modulárny robot Yarbo sa skladá z motorizovanej základnej jednotky s gumovými pásmi, ktorú možno vybaviť niektorým z troch modulov špecifických pre daný systém.

Modul kosačky na trávu (Lawn Mover) je vybavený dvoma rotujúcimi nožmi umiestnenými vedľa seba, vďaka čomu má nastaviteľnú šírku kosenia trávy až do 508 milimetrov. Používatelia môžu nastaviť aj výšku kosenia, a to v rozsahu od 30 až do 102 milimetrov.

Modulárny záhradný robot Yarbo.

Modul snehovej frézy (Snow Blower) je vybavený poháňaným šnekom, ktorý nasáva suchý, mokrý alebo utlačený sneh až do hĺbky 305 milimetrov, spolu s obežným kolesom, ktoré tento sneh vystreľuje zo žľabu s nastaviteľným smerom na hornej strane. Má šírku zberu snehu 533 milimetrov a môže vyhadzovať sneh v ľubovoľnom smere od 1,8 až do 12,2 metra.

A napokon, modul fúkača lístia (Blower) je vybavený spodnou dýzou ventilátora, ktorá zabezpečuje fúkanie lístia rýchlosťou až 192 km / h. Množstvo vzduchu a rýchlosť sa dajú nastaviť prostredníctvom sprievodnej aplikácie.

Modulárny záhradný robot Yarbo.

Všetky tri moduly obsahujú radarovú jednotku, ktorá robotovi umožňuje zisťovať prekážky a vyhýbať sa im. Yarbo sa sám orientuje v rámci vopred definovanej oblasti kosenia / fúkania pomocou GPS. Navyše sám určuje, akú cestu má sledovať, aby čo najefektívnejšie pokryl danú oblasť, takže nie sú potrebné obvodové káble ani majáky, ako si vyžadujú niektoré iné roboty na kosenie trávy.

Robot dokáže tiež zdolať svahy so sklonom až 68 % a po skončení práce sa automaticky vráti do dokovacej stanice. Lítium-iónová 36 V / 38,4 Ah batéria sa potom bezdrôtovo nabíja. Táto batéria funguje pri teplotách až do -30 stupňov Celzia. Navyše sa dá z robota Yarbo vybrať a používať samostatne ako prenosná napájacia stanica. Jedno jej dvojhodinové nabíjanie údajne vystačí na dve hodiny kosenia, 90 minút odpratávania snehu pri výške snehu 127 mm alebo 50 minút odpratávania lístia.

Modulárny záhradný robot Yarbo.

Modulárny záhradný robot Yarbo je ponúkaný prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter od 2 599 USD s modulom kosačky na trávu (odhadovaná maloobchodná cena je 4 399 USD) až po 3 699 USD za robota so všetkými tromi modulmi (maloobchodná cena bola stanovená na 6 999 USD). Za predpokladu, že sa robot dostane do výroby, dodávky by sa mali uskutočniť v decembri. V budúcnosti sa plánuje ponuka ďalších modulov, napríklad zametacích, zavlažovacích a snehových pluhov.