Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Termoakustické tepelné čerpadlo bez chladiva využíva Hi-Fi reproduktor

Termoakustické tepelné čerpadlo bez chladiva využíva Hi-Fi reproduktor
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzska startup spoločnosť Equium vyvinula nové termoakustické jadro tepelného čerpadla, ktoré údajne produkuje 3 kW až 4 kW tepla na každý kilowatt spotrebovanej energie. Spoločnosť tvrdí, že zariadenie bez chladiva by mohlo vyrábať teplú vodu pre domácnosť pri teplote do 80 stupňov Celzia.

Jadro tepelného čerpadla funguje na báze akustických vĺn a vyrába horúci a studený vzduch. Spoločnosť Equium vyrába jadro a spolupracuje s ďalšou spoločnosťou, ktorá ho integruje do systémov tepelných čerpadiel. Jednotky sú škálovateľné od 1 kW až do 3 kW a sú určené na použitie v domácnostiach.

Nové tepelné čerpadlo údajne dokáže dosiahnuť vyššie teploty ako existujúce tepelné čerpadlá, a to bez potreby chladiva. Pracuje s reproduktorom s vysokou presnosťou (Hi-Fi) napájaným elektrinou, ktorý vytvára akustickú vlnu v uzavretej tlakovej nádobe naplnenej héliom pod tlakom 30 barov. Akustická vlna spôsobuje stláčanie alebo rozpínanie plynu, čím sa teplo premiestňuje z nižšej teploty na vyššiu alebo naopak. Jadro tepelného čerpadla je naplnené vodou, ktorá toto teplo absorbuje alebo uvoľňuje.

Tepelné čerpadlo tak môže vyrábať vodu pre domácnosť s teplotou až 80 stupňov Celzia. Výrobca tvrdí, že jednou z kľúčových výhod akustického tepelného čerpadla v porovnaní s tradičnými jednotkami využívajúcimi chladivo je jeho schopnosť dosahovať veľmi vysoké alebo nízke teploty.

Jadro termoakustického tepelného čerpadla Equium.

Tepelné čerpadlo údajne funguje so všetkými vonkajšími zdrojmi tepla vrátane zdrojov vzduchu s teplotou od -15 do 50 stupňov Celzia. Vzhľadom na to, že jeho jadro je naplnené vodou, funguje najlepšie ako vodné a geotermálne tepelné čerpadlo. Na použitie ako tepelné čerpadlo na báze vzduchu môže byť jednotka vybavená ventilátorom, ktorý prenáša teplo zo vzduchu do vody.

Tepelné čerpadlo má koeficient účinnosti (COP) tri až štyri, čo znamená, že na každý spotrebovaný kilowatt energie vyrobí 3 kW až 4 kW tepla. Spoločnosť Equium sa teraz zameriava na 8 kW až 10 kW tepelného výkonu jadra tepelného čerpadla. Jadro má 30-ročnú životnosť s jednoduchým procesom inštalácie. Akustické tepelné čerpadlo ponúka aj lepšiu moduláciu ako tradičné jednotky.

Tradičné jednotky s pevným výkonom cyklicky prepínajú medzi zapnutím a vypnutím niekoľkokrát za deň, pričom sa prepínajú medzi nulovým a maximálnym výkonom, aby sa dosiahla správna teplotná rovnováha. Nové tepelné čerpadlo však moduluje svoj výkon tak, aby nepretržite zabezpečovalo požadovanú teplotu. Ak chce používateľ menší výkon, stačí, keď zníži hlasitosť Hi-Fi reproduktora.

Vyrobca tvrdí, že systém tepelného čerpadla je úplne tichý, a to aj napriek použitiu reproduktora na generovanie akustickej vlny. Hladina hluku je údajne nižšia ako 30 dB, čo je ekvivalent šepotu.

Spoločnosť Equium teraz vykonáva terénne testy svojho termoakustického tepelného čerpadla. Očakáva, že ho uvedie na trh koncom roka 2023.