Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG odhalilo rezidenčné tepelné čerpadlo R290 vzduch-voda

LG odhalilo rezidenčné tepelné čerpadlo R290 vzduch-voda
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský výrobca LG Electronics plánuje začiatkom roka 2024 uviesť na trh tepelné čerpadlá vzduch-voda na báze propánu (R290) pre domácnosti. Je to súčasťou odhodlania spoločnosti zavádzať prírodné chladivá pri hľadaní energeticky účinnej technológie tepelných čerpadiel v celej Európe.

Spoločnosť LG pred piatimi rokmi prešla na jednotky tepelných čerpadiel s chladivom R32, ale teraz plánuje pre svoj nadchádzajúci produktový rad prijať technológiu na báze propánu. Tento krok sa zameriava na trhy v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku a severských krajinách. Vychádza pritom zo svojich rozsiahlych skúseností s výrobou kompresorov na báze prírodných chladív.

So zameraním sa na potreby európskeho trhu vyvinula spoločnosť LG svoju líniu tepelných čerpadiel pre obytné priestory s technológiou R290 tak, aby spĺňala špecifické kritériá. Predpokladá pritom rýchly vývoj smerom k technológii R290 v oblasti tepelných čerpadiel.

Tepelné čerpadlá R290 sú určené pre rekonštrukcie, kde majitelia nehnuteľností nahrádzajú tradičné olejové a plynové kotle v existujúcich budovách. Chladivo R290 je schopné dosiahnuť výstupnú teplotu vody 75 stupňov Celzia, vďaka čomu je vhodné pre staršie budovy, ktoré vyžadujú vyššie výstupné teploty na vykurovanie priestorov. To umožňuje majiteľom domov prejsť na tento systém s minimálnymi úpravami ich súčasnej infraštruktúry.

Monoblokové tepelné čerpadlo LG Therma V R290 vystavené na veľtrhu ISH 2023.

Medzi kľúčové vlastnosti nového tepelného čerpadla LG R290 patrí vysoká výstupná teplota 75 stupňov Celzia, konzistentná prevádzka pri teplote okolia až do -15 stupňov Celzia alebo nižšej teploty bez straty vykurovacieho výkonu a bez potreby záložných ohrievačov vo väčšine nemeckých regiónov. Spoločnosť vyzýva všetkých potenciálnych zákazníkov, aby si pred kúpou výrobku „overili celý súbor údajov v rôznych prevádzkových podmienkach“.

Spočiatku bude nový produktový rad ponúkať štyri veľkostné varianty s menovitými výkonmi 9, 12, 14 a 16 kW. Spoločnosť LG pritom tvrdí, že „tepelné čerpadlo LG R290 s výkonom 16 kW môže konkurovať 22kW tepelným čerpadlám ostatných výrobcov na trhu z hľadiska koeficientu výkonu a účinnosti“.

Tepelné čerpadlo LG R290, ktoré bude uvedené koncom roka 2023 a na trh vstúpi v roku 2024, má za cieľ získať významný podiel na trhu, kde je vysoký dopyt po energeticky účinných a ekologických technológiách. Vlastná výroba kompresorov, elektromotorov a čerpadiel spoločnosti LG umožňuje stabilný dodávateľský reťazec a bohatú výrobnú kapacitu.

Hoci LG okamžite neukončí výrobu tepelných čerpadiel R32, postupne zvýši výrobu čerpadiel R290, pretože dopyt po prírodných chladivách sa zvyšuje. Nové tepelné čerpadlá LG R290 boli predstavené na veľtrhu ISH 2023 vo Frankfurte.