Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové Wi-Fi routery premenia domácu sieť na bezpečnostný radar

Nové Wi-Fi routery premenia domácu sieť na bezpečnostný radar
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zabezpečenie Wi-Fi zvyčajne znamená, že sa do vašej siete nedostanú virtuálni narušitelia, ale nový systém tvrdí, že dokáže využívať siete Wi-Fi aj na odhaľovanie fyzických narušiteľov. Domáci bezpečnostný systém Wi-Fi Gamgee sa dokáže naučiť rozpoznávať ľudí a domáce zvieratá, ktorí tam patria, a upozorniť vás na cudzích ľudí alebo možno aj na pád staršieho človeka.

Naše domovy sú už plné neviditeľných signálov Wi-Fi, ktoré sa šíria okolo našich smartfónov, notebookov, žiaroviek, chladničiek a v podstate všetkého, čo sa dnes dá urobiť „inteligentným“. Hoci tieto signály nevidíme ani necítime, zanechávame na nich vplyv, keď sa pohybujeme po dome.

Zaujímavé je, že nedávny výskum ukázal, že špecializované algoritmy možno použiť na analýzu odrazených signálov Wi-Fi a zistiť osobu v miestnosti, dokonca aj cez steny. Ďalšie pokroky sa dosiahli pri rozlišovaní jednotlivých osôb na základe výšky, tvaru tela alebo dokonca spôsobu chôdze a pri počítaní až 20 osôb v jednej miestnosti.

Holandská startup spoločnosť Gamgee teraz túto technológiu zavádza do spotrebiteľských produktov. Systém s názvom Wi-Fi Home Alarm System sa skladá zo súboru smerovačov, ktoré tvoria sieť, ktorá v prvom rade zabezpečuje spoľahlivé internetové pripojenie v celom dome. Ale druhou hlavnou funkciou je, samozrejme, to, že potom dokážu pomocou zabudovaných algoritmov rozpoznať pohyb.

Signály WiFi sa dajú použiť ako radary, ktoré mapujú všetko a všetkých vo vašej domácnosti v 3D. Obrázok vytvorený pomocou generatívnych nástrojov.

Podľa spoločnosti dvojtýždňová tréningová fáza umožňuje systému naučiť sa rozpoznávať „odtlačky tiel“ obyvateľov, pravidelných návštevníkov, dokonca aj detí a domácich zvierat. Potom neznáme pohyby spustia upozornenie pre používateľa, ktoré mu umožní označiť nového hosťa alebo ho upozorní na potenciálneho narušiteľa. A to dokonca až na konkrétnu miestnosť alebo časť domu, v ktorej sa nachádza. Ďalším prípadom použitia, ktorý tím zrejme skúma, je monitorovanie pohybu starších ľudí po ich domoch a upozornenie členov rodiny v prípade pádu.

Detekčný systém ovládaný prostredníctvom aplikácie môže byť spustený buď neustále, alebo len pri odchode z domu. Sami nemusíte mať pri sebe žiadne zariadenie Wi-Fi , všetko sa rozpoznáva len z rovnakého signálu, ktorý využíva aj domáci internet.

Domáci poplašný systém Wi-Fi Gamgee funguje na základe rozpoznávania "odtlačkov tela" obyvateľov prostredníctvom signálov Wi-Fi a odosielania upozornení v prípade zistenia narušiteľa.

Z hľadiska ochrany súkromia to môže znieť trochu strašidelne, ale spoločnosť Gamgee trvá na tom, že všetky údaje o pohybe sa spracúvajú a ukladajú v samotných smerovačoch a nikdy nie v cloude. Predstava, že by ste si mohli prezerať „históriu pohybu“, vrátane toho, ktorí členovia rodiny kedy a na ako dlho vošli do ktorej miestnosti, je však trochu znepokojujúca.

Domáci poplašný systém Gamgee Wi-Fi Home Alarm System v súčasnosti hľadá financovanie prostredníctvom startup portálu Indiegogo, kde za 295 EUR získate sadu troch smerovačov alebo za 345 EUR získate až štyri smerovače. Ak všetko pôjde podľa plánov, dodávky by sa mali začať v januári 2025.