Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoid Astribot S1 zvláda pôsobivú škálu domácich prác

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niekoľko mesiacov po tom, čo čínska startup spoločnosť Astribot zverejnila dych berúce video svojho humanoidného pomocníka, spoločnosť teraz predstavila uvádzacie video pre model humanoida S1, v ktorom robot pripravuje vafle, kŕmi mačku, servíruje čaj, či hrá na hudobný nástroj.

Keď bol humanoidný robot S1 prvýkrát odhalený, všetky propagačné zábery ukazovali len hornú polovicu jeho tela. Teraz už vieme prečo, keďže novo vylepšený S1 bol pri príležitosti oficiálneho predstavenia vytiahnutý do svetla reflektorov.

Humanoidný domáci pomocník Astribot S1.

Tam, kde sa väčšina vývoja humanoidov zameriava na to, aby sa dvojnohí roboti dostali do tovární a výrobných závodov, to vyzerá, že spoločnosť Astribot si berie na mušku domáce povinnosti, ako môžete vidieť vo zverejnenom videu.

Spoločnosť Astribot sa rozhodla nepoužiť pre S1 dvojicu kĺbových dolných končatín a zvolila oveľa menej komplikovanú a v konečnom dôsledku spoľahlivejšiu zostavu motorizovaných kolies a jednej „nohy“, ktorá sa ohýba v „kolene“ a základni. Vyzerá to aj tak, že humanoidný domáci pomocník nefunguje len na batériu, keďže na jednom mieste videa je jasne vidieť kábel pripojený k základni.

Humanoidný domáci pomocník Astribot S1.

Napriek jasným rozdielom oproti prototypu, ako napríklad oveľa menej výrazná oblasť hrudníka a plnší modul hlavy, sa zdá, že webová stránka spoločnosti ešte nebola aktualizovaná. Takže S1 má stále maximálnu rýchlosť 10 metrov za sekundu, maximálne zrýchlenie 100 m / s2, sedem stupňov voľnosti v každom ramene a schopnosť každého ramena prenášať úžitkové zaťaženie do 10 kg.

Na konci ramena je namiesto robotickej ruky podobnej ľudskej, ktorá je bežná inde v oblasti vývoja humanoidov, dvojprstový uchopovač so senzorom. No nezdá sa, že by to bránilo S1tke vykonávať množstvo komplexných úloh. A úlohy naučené umelou inteligenciou, ktoré boli demonštrované, pôsobia uhladenejším dojmom, čo možno naznačuje nadchádzajúcu pripravenosť robota na výrobu.

Humanoidný domáci pomocník Astribot S1.

Spoločnosť však opäť nezachádza do žiadnych podrobností o hardvérových špecifikáciách alebo metódach učenia umelej inteligencie, ktoré sa používajú na učenie humanoida jeho zručností. Tie teraz zahŕňajú výučbu tai-či, vysávanie miestnosti, prípravu vaflí a kŕmenie mačky, pričom umožňujú aj hru s mačacím spoločníkom na diaľku pomocou VR okuliarov.

Napriek tomu ide o pôsobivý materiál od veľmi mladej spoločnosti. Všetky zábery sú údajne pravé a zaznamenané 1-násobnou rýchlosťou a okrem hrania sa s mačkou nebola použitá teleoperácia.

Humanoidný domáci pomocník Astribot S1.