Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nadstavec na vodovodný kohútik, ktorý delikátne rieši plytvanie s vodou

Nadstavec na vodovodný kohútik, ktorý delikátne rieši plytvanie s vodou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak si umývate ruky alebo oplachujete riad pod tečúcou vodou, väčšina vody vytečie z kohútika bez toho, aby bola využitá. Tak to teda vidia vývojári zo švédskej spoločnosti Altered, ktorí vyvinuli nadstavec na vodovodný kohútik s názvom Altered:Nozzle. Ten umožňuje rozprašovanie vody z vodovodu na jemnú vodnú hmlu, čoho výsledkom by malo byť až 98 percentné zníženie spotreby vody.

Nadstavec Altered:Nozzle popisujú autori ako „svetovo extrémne úspornú vodovodnú trysku“. Toto unikátne zariadenie s mosadzným telom sa jednoducho pripevní ku koncu existujúceho vodovodného kohútika asi za 30 sekúnd a môže sa pustiť do svojej úlohy.

Altered:Nozzle je nadtavec na vodovodný kohútik, ktorý reguluje prietok vody a znižuje tak jej plytvanie

Ak je rozprašovač nastavený v režime Mist, vypustí vodnú hmlu v objeme 0,18 litra vody za minútu. Z prietoku bežného kohútika sa tak využijú iba približne 2 percentá, no zvýšená povrchová plocha umožňuje vytvorenie vodnej hmly, ktorá vyteká vysokou rýchlosťou a údajne umožňuje rovnako účinne vykonávať bežné veci, ako je umývanie rúk či oplachovanie kuchynského riadu.

Nadstavec na vodovodný kohútik Altered:Nozzle pracuje v dvoch režimoch Mist (hore) a Save (dole)

V tomto režime však naplnenie poháru z vodou trvá dve až tri minúty, a to by sa určite žiadnemu z nás nechcelo tak dlho čakať. Aj na toto mysleli vývojári, ktorí vybavili nadstavec Altered:Nozzle druhým režimom Saver, ktorý je stále účinnejší, ako bez jeho použitia, a zvyšuje prietokovú rýchlosť vody z kohútika na objem 3 litrov za minútu.

Altered:Nozzle sa dá k bežnému vodovodnému kohútiku namontovať už za 30 sekúnd

Ak vás toto jednoduché no úsporné riešenie zaujalo, dá sa získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za cenu 324 švédskych korún (zhruba 34 Eur). Do konca kampane pritom zostáva ešte 23 dní, no autorom sa podarilo už vyzbierať o málo viac ako bola cieľová suma 250 000 švédskych korún. Ak všetko pôjde podľa plánov, prvé kusy by mali byť distribuované podporovateľom kampane v decembri tohto roku.

Altered:Nozzle premení tečúcu vodu na vodnú hmlu, čím sa šetrí jej spotreba