Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Braava jet: Šikovný robotický mop pre čistenie tvrdých podláh v domácnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Upratovanie domácnosti zrejme nepratí medzi obľúbené činnosti nikoho z nás, no už aj v tejto oblasti nám výrazne dokážu pomôcť moderné technológie. Existujú rôzne robotické vysávače, alebo aj také robotické umývače okien. A čo by ste povedali na to, žeby aj mopovanie a stieranie tvrdých podláh za vás vykonával robot novej generácie? Práve takého šikovného pomocníka zaradil do svojho portfólia jeden z najznámejších výrobcov domácich robotov, spoločnosť iRobot.

Domáci robotický čistič iRobot Braava jet by sa vďaka svojim schopnostiam mohol nazývať aj ako robotický mop. Má malé kompaktné telo štvorcového tvaru, vďaka čomu sa pohodlne dostane aj na ťažko prístupné miesta, kde by sa používateľ s bežným mopom možno ani nedostal. Celé to pritom funguje na jednoduchom princípe.

„V prednej časti má dýzu pre rozprášenie vody. Tekutinu nalejete do nádržky a robot ju potom strieka na podlahu a stiera čistiacou podložkou. Vibračná hlava pritom pomáha uvoľniť nečistoty a škvrny na podlahe,“ vysvetľuje pani Melissa O´Dea, Senior Product Manager, iRobot.

K dispozícii je na výber niekoľko typov čistiacich podložiek. Patria medzi ne jednorazové podložky na mokré mopovanie a na vlhké zametanie, ktoré v sebe obsahujú šetrný čistiaci prostriedok. Ďalej jednorazové podložky na suché zametanie prachu, špiny, vlasov a zvieracích chlpov a podložky na mokré mopovanie bez čistiaceho prostriedku, ktoré sa dajú oprať.

„Každá podložka má na zadnej strane unikátnu značku. Používateľ si zvolí podložku a robot ju cez značku deteguje a automaticky tomu prispôsobí režim čistenia podláh.“

Robotický čistič tvrdých podláh iRobot Braava jet

Robotický mop Braava jet je určený pre čistenie všetkých typov pevných podláh, vrátane dreva, laminátu, dlažby a kameňa v kuchyniach, kúpeľniach a malých miestnostiach s plochou do 20 metrov štvorcových v režime mokrého mopu alebo 25 metrov štvorcových v režime vlhkého a suchého zametania.

„Pri mokrom mopovaní sa robot pohybuje rôzne do strán, tak ako keď bežne vytierate podlahu. Čistenú oblasť prejde trikrát. V režime vlhkého alebo suchého zametania sa pohybuje dopredu a dozadu, čo je rýchlejšie. Ak máte citlivú drevenú podlahu, je vhodnejšie použiť čistiacu podložku pre vlhké zametanie, pretože robot potom rozstrekuje o niečo menej vody.“

Tak ako ostatné robotické vysávače z dielne iRobot, aj tento robotický mop dostal do výbavy množstvo senzorov pre orientáciu v priestore a mapovanie svojho okolia.

„Robot si počas čistenia vytvára mapu podlahy, čiže vie kde bol a kam má ísť, aby si bol istý, že vyčistil celú oblasť.“

Braava jet dokáže vďaka senzorom rozoznať schody, koberec, nábytok alebo prah medzi miestnosťami, a môže sa týmto prekážkam vyhnúť. Čistenie s robotickým mopom môže používateľ aktivovať ručne pomocou fyzického tlačidla alebo prostredníctvom smartfónu s Bluetooth pripojením, do ktorého si nainštaluje sprievodnú aplikáciu iRobot Home.

„V aplikácii môžete tiež spustiť špeciálny režim Spot Clean pre dôkladné a rýchle vyčistenie malej oblasti od šmúh. Viete zadať svojmu robotovi meno a upraviť niektoré z jeho nastavení. Vďaka softvérovým aktualizáciám získate pre svojho robota najnovšie funkcie a sú tu tiež integrované informácie pre riešenie problémov,“ dodáva pani Melissa O´Dea, Senior Product Manager, iRobot.

Popri umývačkách riadu, inteligentných práčkach či robotických vysávačoch by sa aj robotický mop iRobot Braava jet mohol stať ďalším členom modernej domácnosti, ktorej záleží na čistote a poriadku, no nechce s tým strácať veľa svojho času. No a možno nás časom výrobcovia prekvapia aj s tým, že vyvinú i nejaký ten robotický čistič toalety, sprchy alebo umývadla.