Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umývačka riadu, ktorá aj uvarí?

Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
28. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Častý argument, prečo sa do malej domácnosti nemôže vtesnať umývačka riadu, je práve nedostatok miesta, ako aj obavy, či by nebola častejšie poloprázdna ako plná. Kreatívny tím Heatworks myslel práve na tých, ktorým sa klasická umývačka riadu neoplatí, či už pre nedostatok miesta alebo nízku mieru využitia. Vymyslel totiž energeticky úspornú, dokonale prispôsobiteľnú umývačka riadu Tetra, ktorá dokonca dokáže aj variť.

Zbohom špinavé jedlá. Tetra je revolučná kompaktná umývačka riadu, ktorá rýchlo umyje jedálenský riad, poháre na víno, detské fľaše atď. Na celkové umytie jej stačí len 10 minút a necelé 4 litre vody. Pritom všetkom cez priehľadný kryt predvádza svoje schopnosti. S vlastnou vodnou nádržou sa nevyžaduje žiadna inštalácia. Stači ju len umiestniť a používať kdekoľvek so štandardnou elektrickou zásuvkou. Jej kompaktná veľkosť sa hodí do každého aj najmenšieho priestoru.

CES2019, CTA, Smart home, umývačka riadu, elektródy, eco, CES, voda, ekológia

 

Keďže nedisponuje žiadnymi vykurovacími telieskami, nebude sa v nej usádzať vodný kameň, preto nevyžaduje údržbu. Tetra je totiž poháňaná patentovanou technológiou Ohmic Array vyvinutou spoločnosťou Heatworks. Zabezpečuje presne regulovanú teplotu vody – takže pokojne umyje detské fľaše, plastové nádoby bez ich následného skrčenia, jemné sklo a dokonca umyje aj ovocie, alebo uvarí jedlá z morských plodov. To všetko len pomocou prúdu vody, ktorý je čistejší ako recyklovaná voda využívaná v bežných umývačkách.

V tomto prípade elektrický prúd prechádza priamo cez samotnú vodu. Pomocou grafitových elektród a elektronických ovládacích prvkov zvyšuje energetický stav molekúl vody, takže sa pohybujú rýchlejšie. Čím rýchlejšie sa pohybujú, tým viac kinetickej energie majú. To spôsobí, že sa molekuly začnú odrážať navzájom a že kinetická energia sa zmení na teplo. Prostredníctvom priameho prenosu energie sa voda okamžite zahrieva.  Elektrický prúd vytvorený technológiou Ohmic Array pre vykurovaciu vodu ale nepredstavuje žiadne riziko elektrického napätia. Ako druhá ochranná vrstva sa do ohmického poľa pridávajú dve nahrievacie, zvodové elektródy. Tieto elektródy sú umiestnené tesne vedľa vstupných a výstupných potrubí a ich jediným účelom je "zachytiť" unikajúci prúd. Každý rozptýlený elektrický potenciál sa cez ne prenáša priamo na uzemnenie. Táto skupina ohrievačov vody je testovaná a certifikovaná podľa normy UL 499.

Aj preto zrejme umývačke Tetra právom patrí ocenenie CES 2019 Best Of Innovation Award Honoree and CES 2018 Editors’ Choice.