Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stelesnenie pohodlia, to sú ručne vyrábané sedačky priamo zo Slovenska

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj vy máte radi pohodlie v obývačke? Okrem moderného televízora vám k nemu určite pomôže aj pohodlná sedačka. Tá sa môže navyše zísť, aj keď príde nečakaná návšteva a plánuje u vás prespať. Samozrejme musí byť rozťahovacia. Predstavte si, že aj také jednoduché veci, ako sú sedačky, však vylepšujú technológie. Dokonca mnohé stoja i za výrobou pohoviek. A tak sme sa boli s kamerou pozrieť na to, ako práve sedačky vznikajú u nás na Slovensku.

Ľudí pri výbere sedačky zvyčajne najviac zaujíma jej dizajn a farebné vyhotovenie. Aj preto venujú navrhovaniu sedačiek v rodinnej nábytkárskej firme GKT veľkú pozornosť.

„Najprv si vytvoríme prototyp, ktorý interne testujeme. Keď prejde náročným interným testom, prizveme externých partnerov, ktorí zhodnotia vlastnosti tejto sedačky,“ hovorí pán Gustáv Krchňavý, výkonný riaditeľ, GKT.

Základom sedačky je samotná kostra, ktorá sa skrýva v útrobách a určuje jej celkový tvar. Je preto dôležité, aby bola vyrobená z pevných materiálov.

„Naša spoločnosť používa tvrdé bukové drevo a veľkoplošné materiály, ako je drevotrieska a preglejka.“

Všetko sa už potom začína správnym narezaním dreva. Slúži k tomu špeciálna píla, ktorá reže dielce presne podľa nárezového výkresu z počítača.

„Orezané dielce putujú ďalej na CNC frézu, kde sú opracovávané frézovaním alebo vŕtaním.“

V ďalšom kroku sa pripravené časti kostry zmontujú. V topoľčianskej fabrike pritom zvolili tradičnú techniku spájania dielcov pomocou kolíkových spojov.

„Je veľmi dôležité, aby tieto kolíkové spoje mali v sebe dostatok lepidla, toto nám zabezpečí pevnosť spojov.“

Práve tradičný spôsob dodá konštrukcii pevnosť, a tak ani po rokoch sedačka nevŕzga a spoje by nemali povoliť. Komfort sedenia na nej pritom určujú už jej vnútorné komponenty.

„Základom pružnosti sedačky sú takzvané vlnovce. Vlnovce sú vyrobené z predpätého oceľové drôtu.“

K pohodliu prispieva aj samotný takzvaný „sedák“. Ako výplň sa používa napríklad polyuretánová pena s hustotou až 30 kilogramov na meter štvorcový a niekedy aj viac.

„Naša spoločnosť používa aj takzvané studené peny, ktoré zabezpečujú vynikajúci komfort sedenia. Pre ešte väčší komfort používame v sedákoch pružinovú kostru, ktorá má zároveň väčšiu životnosť ako polyuretánová pena.“

„Sedák“ je zložený z viacerých vrstiev materiálov, ktoré sú spájané ekologickým lepidlom. To sa nanáša v tenkej vrstve pomocou striekacej pištole.

„Táto skladba je veľmi dôležitá a pomer jednotlivých materiálov, ich hustota, hmotnosť je malá alchýmia.“

Súbežne, s vytváraním konštrukcie sedačky, sa spúšťa aj tá fáza výroby, pri ktorej vzniká poťahová látka. Spotrebiteľ má už dnes k dispozícii nepreberné množstvo látok, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami.

„Moderné poťahové látky zabezpečujú ochranu pred bežnými tekutinami, ktoré sa vyskytujú v domácnosti, ako je káva, čaj, víno, prípadne horčica, kečup a podobne.“

Najdôležitejší parameter je zrejme odolnosť látky voči oderu, ktorá sa testuje prostredníctvom špeciálneho prístroja s abrazívnou metódou Martindale. Testuje sa dovtedy, kým sa krúživým pohybom hlava stroja doslova neprederie cez látku, prípadne teda kým nepretrhne jej vlákna. Výsledok sa potom udáva v tisícoch otáčok.

„Napríklad 40 000 otáčok zabezpečí alebo určuje dostatočne kvalitnú poťahovú látku do domácnosti.“

Dajú nájsť aj látky, ktoré vydržia až 200 000 otáčok, kým sa prederú. Z látok vo veľkej metráži sa však musia v dielni vyrobiť jednotlivé komponenty pre poťah. Strihanie je pritom automatizované.

„Strihový plán sa implementuje do rezacieho stroja, takzvaného cutteru. Cutter nám zabezpečuje mimoriadnu presnosť a z veľkometrážnej látky vyreže dané dielce.“

Keď sú dielce pripravené, postupujú na ďalšie oddelenie k šikovným šičkám, ktoré musia vytvoriť pevné stehy, aby sa látka nerozišla a spoje vydržali povedzme aj také skákanie detí. Takto vytvorené, doslova šaty pre sedačku, sa stretávajú s jej telom v čalúnnickej dielni.

„Dnes sú spotrebitelia mimoriadne nároční, vyžadujú dokonalý dizajn. Tento dizajn im vieme zabezpečiť špeciálnymi čalúnnickými postupmi a nástrojmi.“

Kto by si myslel, že obliekanie sedačky do nového šatu je jednoduché, tak sa mýli a čalúnnici sa často zapotia. Práve oni dávajú sedačke výsledný výzor a sú finálnymi majstrami, za ktorými nesmie zostať na sedačke žiadna chyba.

Niektoré modely slovenských sedačiek z dielne GKT sú však určené aj na každodenné spanie. Dokonca prinášajú pohodlie, na aké sme zvyknutí z klasických postelí, a to nielen vďaka hrubému matracu.

„Spoločné s posteľami máme to, že používame lamelové rošty. Lamelový rošt rozkladá hmotnosť spotrebiteľa na väčšiu plochu a zabezpečí mu tak komfortné spanie,“ uzatvára pán Gustáv Krchňavý, výkonný riaditeľ, GKT.

Majstri vo výrobe sedačiek z Topoľčian už od začiatku stavili na ručnú prácu a zároveň sa sústredili aj na sledovanie kvality v každej etape výroby. Takto sa k spotrebiteľom dostávajú naozaj zaujímavé dizajnové kusy nábytku, ktoré nepochybne zútulnia nejednu domácnosť a zároveň môžu byť aj praktickým riešením pre sedenie a spanie zároveň.