Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Aké sú možnosti inteligentných miest?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
8. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viete si predstaviť, koľko elektrickej energie sa dá ušetriť inteligentným riadením svetiel? Alebo čo taká flexibilná semaforová premávka, ktorá sa prispôsobí reálnej potrebe na ceste? V inteligentných mestách nič nezvyčajné. Poďme sa teda pozrieť na to, čo všetko sa môže v našich samosprávach, samozrejme pomocou technológií, posunúť vpred a zmeniť k lepšiemu.

Hoci sa zdá byť téma inteligentných miest pomerne nová, už aj na Slovensku s ňou majú niektoré municipality skúsenosti. Prioritne sa pritom téma dostala do najdôležitejších sektorov.

„Môžeme sa pozrieť na prvotné inštalácie na riadenie osvetlenia, na riadenie parkovania, na riadenie odpadového hospodárstva. Tieto tri by som povedal, že sú také, ktoré sú už vo viacerých mestách nasadené, čiže dajú sa vidieť aj reálne výsledky, použité technológie a otestovať si nejakých dodávateľov týchto technológií. A v krátkom slede si myslím, že bude musieť nasledovať doprava, pretože uvidíme to aj v Bratislave koniec koncov v najbližších mesiacoch, aký môže mať veľký vplyv na život ľudí v tom meste,“ hovorí pán Peter Vereš, MAKERS.

Už dnes začali niektoré municipality s výmenou svetelných zdrojov pri verejnom osvetlení. Samozrejmosťou sú tak LED komponenty. Aby však bola samospráva pri svietení naozaj efektívna, musí ísť výmena svetelných zdrojov ruka v ruke aj s automatickou reguláciou. Potom to prináša aj finančný úžitok.

„Keď zapoja nejaké verejné osvetlenie, alebo upgrejdnú ho na tému IOT alebo do konceptu SMART CITY, tak vedia napríklad znížiť náklady. To znamená, že ich investícia dokáže byť nejakým spôsobom vypočítaná, za kedy sa im vráti. Rovnako tak je to s parkingom, že vedia lepšie vyberať poplatky za parkovanie alebo nejakým spôsobom zatraktívniť to mesto, aby primäli ľudí, aby si zmenili trvalé bydlisko do toho mesta.“

Rovnako je medzi samosprávami už dnes záujem o inteligentné riešenie odpadového hospodárstva, kde existuje viacero funkcionalít a možností.

„Vieme povedať správcovskej spoločnosti, ktorá zváža odpad, že nejaký kontajner sa im zapojil skôr ako obvykle sú zvyknutý. To znamená, že pravdepodobne dôjde k nejakému diskomfortu ľudí, ktorí tam bývajú, pretože nemôžu ísť vynášať ďalší odpad alebo majú prevrhnutý alebo zapálený kontajner. Až k tým ďalším funkcionalitám, ktoré dokážeme prepojiť jednotlivé prvky tých technológií v rámci mesta, tak sa vieme dostať k situácii takej, že keď napríklad mestská časť organizuje hody, tak tá zvozová spoločnosť to zistí, pretože majú nejaký zdieľaný kalendár a vie, že ten smetiak, ktorý normálne vynášajú v pondelok radšej vynesú v piatok, pretože cez víkend budú potrebovať plnú kapacitu toho smetného koša,“ dopĺňa pán Peter Vereš, MAKERS.

Funkcionalít bude určite v každom smere len pribúdať. Stačí, aby si mesto či obec už na začiatku ustrážili, či bude ich nový systém otvorený a nie uzatvorený len pre riešenia od jediného dodávateľa. Len tak si môžu zabezpečiť flexibilitu a rozvoj naozaj inteligentnej samosprávy.