Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Verejná komunikácia a informovanie pre občanov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
15. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mesto či obec môže byť inteligentná, ak takéto riešenia nasadí. A čoho sa môžu týkať? Asi neexistuje oblasť, ktorá sa pomocou technológií nemôže stať inteligentnou. Napríklad aj taká komunikácia samosprávy s občanom či návštevníkom. V tomto smere sa na Slovensku podarilo vyvinúť sériu inteligentných komponentov, ktoré práve verejnú komunikáciu a informovanie ľudí uľahčia.

Jedným z dôležitých aspektov rozvoja Smart City je aj otázka verejnej bezpečnosti, a tak popri inteligentnom osvetlení, parkovacích miestach, automatizovanom riadení dopravy a iných moderných technológiách vznikajú sofistikované bezpečnostné riešenia.

„S integráciou s kamerovými systémami, mestskými kamerovými systémami a samozrejme s ďalšími nadväznými technológiami, ktoré umožnia ozaj veľmi efektívne spracovať, riešiť a vyriešiť tiesňovú situáciu pre občana. Až po evakuáciu, plánovanú evakuáciu, riadenie evakuácie občanov v rámci mestskej štvrte, ulice alebo podobne,“ hovorí pán Martin Bunčák, Commend Slovakia.

Existujú pritom rôzne formy zariadení pre komunikáciu s občanom, nielen v prípade krízovej situácie. Patrí k nim aj slovenský systém riešení, pod názvom City Sys. Ten obsahuje sériu inteligentných stojanov, ktoré prichádzajú v samostatnej podobe, alebo vo forme integrovania do stĺpov verejného osvetlenia. Do projektu, ktorý vznikol v domácom vývoji inžinierov z OMS sa pridali viaceré spoločnosti, vrátane rakúskeho Commendu. Svetlo sveta tak uzrel aj takzvaný Smart City Pole - multifunkčný inteligentný stĺp.

„Obsahuje komponenty pre vizuálnu komunikáciu, signalizáciu, kamerové moduly. Rovnako ako aj súčasťou toho je možnosť tiesňovej komunikácie, signalizácie a samozrejme ešte aj ďalšie komponenty, ako sú snímače environmentálnych parametrov.“

Systém City SYS je natoľko flexibilný, že sa dá integrovať aj do infraštruktúry inteligentného verejného osvetlenia. To môže obsahovať identické komponenty pre komunikáciu a bezpečnosť, no zároveň pre Smart City pridá ďalšie užitočné funkcie.

„Či už je to kamerový modul, či už je to modul tiesňovej signalizácie, komunikácie alebo tiež doplnkové moduly pre nabíjanie, v rámci konceptu e-mobility pre nabíjanie elektrických bicyklov alebo automobilov.“

Okrem stĺpov však môže účelu poslúžiť aj štandardný informačný kiosk, ktorý je doplnený o digitálny displej. Ten používateľovi sprostredkuje rôzne multimediálne dáta.

„Čiže dávať mu doplnkové informácie a služby, ktoré municipalita, alebo komúna ako taká, chce zverejniť,“ dodáva pán Martin Bunčák, Commend Slovakia.

Pre riešenie inteligentných miest sú v slovenskej dielni pripravené aj SMART zastávky pre mestskú hromadnú dopravu. Tie môžu byť vybavené displejom pre zobrazenie cestovných poriadkov alebo iných informácií, rovnako ako bezpečnostnými komponentmi pre tiesňové situácie. Celý systém je teda flexibilný a dokáže pokryť rôzne scenáre, s ktorými sa samospráva na svojom území stretne.