Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Technológie Telekomu menia Trenčín na Smart City

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
28. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koľkí z vás vedia, ktoré mesto na Slovensku patrí medzi prvé, ktoré sa pýši prívlastkom chytré alebo inteligentné, po anglicky Smart? Tí čo odpovedali Trenčín, trafili do čierneho. Spojenie samosprávy so systémovým integrátorom Slovak Telekom vyústilo do viacerých zaujímavých zlepšení v meste. Poďte sa teda pozrieť na to, čo všetko sa v ich kuchyni uvarilo.

Trenčín je jedno z progresívnych miest na Slovensku, kde sa samospráve darí postupne zavádzať inovácie Smart Cities. V rámci pilotnej prevádzky na Palackého ulici je to napríklad parkovací systém s využitím internetu vecí, ktorý pomáha zefektívniť hľadanie parkovacieho miesta obyvateľom a návštevníkom mesta.

„Vlastne v asfalte v každom parkovacom mieste sú nainštalované také malé puky. To je vlastne senzor s dlhoročnou výdržou batérie, ktorý rôznymi technológiami sníma, či je tam zaparkované nejaké auto,“ hovorí pán Patrik Žák, zástupca primátora mesta Trenčín.

Pomocnú ruku ako systémový integrátor podal Slovak Telekom. Ten poskytol vlastnú špeciálnu úzkopásmovú sieť NarrowBand IoT pre prenos dát. Senzory v parkovacích miestach potom prostredníctvom siete odovzdávajú údaje do mobilnej aplikácie ParkDots.

„Kde si ľudia vedia pozrieť na koľko je obsadené toto parkovisko a chceli by sme v budúcnosti spustiť aj platbu cez túto aplikáciu,“ dodáva pán Patrik Žák, zástupca primátora mesta Trenčín.

Okrem toho aplikácia mestu poskytuje cenné informácie o využívaní parkovacích miest a správaní vodičov, čo sa dá zužitkovať pri riadení parkovacej politiky. V rámci projektu bolo osadené aj inteligentné pouličné osvetlenie, ktoré sa prispôsobuje reálnym svetelným podmienkam. Lampy zároveň slúžia ako Wi-Fi hotspoty pre bezplatné internetové pripojenie. Zároveň boli na ulici inštalované aj inteligentné kamery.

„Dokážu vďaka analytike zistiť, či už určitú analýzu dopravy, ale taktiež aj napríklad nejaké kriminálne aktivity, ktoré sa dejú pod tými kamerami,“ vysvetľuje pán Miroslav Antol, Slovak Telekom.

Okrem Trenčína využili odborníci zo Slovak Telekomu svoje skúsenosti i v ďalších mestách. V Trnave bol napríklad zriadený systém so sledovaním parkovacích miest pre invalidných občanov.

„Taktiež sme v Trnave inštalovali monitoring energií. To znamená, na jednej z budov majú komplexný prehľad o spotrebe energií, vody, plynu, tepla. A tým pádom dokážu efektívnejšie pristupovať k jeho spotrebe a samozrejme ju primárne znížiť,“ dopĺňa pán Miroslav Antol, Slovak Telekom.

Vďaka sieti NarrowBand IoT je možné implementovať množstvo rôznych riešení pre Smart Cities. Materská spoločnosť Slovak Telekomu, Deutsche Telekom, tak prispieva k efektívnej správe miest vo viacerých krajinách Európy. U našich susedov v Česku, konkrétne v Ostrave, sa pritom plánuje zavedenie systému, ktorý pomôže na vyťažených svetelných križovatkách s preferovaním vozidiel mestskej hromadnej dopravy.

Ako vidno, v takýchto chytrých mestách môžu pokročilé technológie efektívne zjednodušiť a spríjemniť každodenný život ich občanom a návštevníkom. A o to by samosprávam malo ísť v prvom rade.