Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Systémy pre riadenie dopravy v Smart City

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
30. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Záujem o prácu a život vo väčších mestách spôsobil nepochybne zahustenie dopravy a známe dopravné zápchy. Pomohlo aj to, že autá sú dostupnejšie a v rodinách je už bežné, ak sú i dve. Veľký dôraz v samosprávach prichádza preto na riadenie dopravy. Už však nestačí len policajt, ktorý sa rozhoduje na základe vizuálnych informácií, teda podľa dĺžky kolóny. Do prvej línie prichádzajú inteligentne riadené dopravné systémy.

Už niekoľko rokov pozorujú najmä obyvatelia väčších miest zhoršenie kvality cestovania pri individuálnej automobilovej doprave. Denné zápchy v niektorých oblastiach dokonca ovplyvňuje aj parkovanie v mestách.

„Štatisticky je dokázané už v podstate v súčasnosti, že v niektorých mestách už niekoľko desiatok minút dokonca hľadá človek jedno parkovacie miesto. A krúži v podstate po tej oblasti a tým pádom takýmto spôsobom tú oblasť zapcháva, keď to mám takto povedať,“ hovorí pán Milan Veterník, dopravný špecialista, OMS.

Existuje však zopár riešení ako celkovú nepriaznivú dopravnú situáciu v samosprávach zmeniť.

„A to buď zmenou dopravných návykov obyvateľstva, čo je veľmi dlhodobý proces, možno v desiatkach rokov. Druhým spôsobom je budovanie dopravnej infraštruktúry, avšak vieme, že donekonečna sa nedá náš priestor nafukovať. Napríklad ihriská, nejaké detské ihriská už sú v súčasnosti zabrané autami. No a tretím takým spôsobom, ktorý je asi najkratší a dá sa riešiť už aj v súčasnosti, sú inteligentné dopravné systémy.“

Do centra pozornosti teda prichádza monitorovanie križovatiek s riadením dopravy, ktoré pomôže dopravným inžinierom zvládať čoraz ťažšie situácie.

„V súčasnosti existujú nejaké nové trendy, ako je možné tieto dáta získavať. Môžeme sa zamerať napríklad na veľmi inovatívny spôsob a to sú dáta od mobilných operátorov. My dokážeme získať od tých operátorov dáta očistené o nejaké osobné údaje, čiže samozrejme všetko je v súlade s GDPR.“

Ide naozaj o cenné dáta, najmä zo situácií kedy vznikajú dopravné zápchy a mesto kolabuje, či už pred víkendom alebo aj počas kultúrnych podujatí.

„Stále by sme mali myslieť na to, že keď vyriešime situáciu na jednej križovatke, ovplyvní to situáciu na druhej križovatke a malo by sa to riešiť v podstate integrovane spolu,“ dodáva pán Milan Veterník, dopravný špecialista, OMS.

Prvotné informácie o doprave na svojom území dokážu samosprávy získať od mobilných operátorov v priebehu pár dní. A ani na nastavenie získavania ďalších dopravných dát netreba extrémne veľa času. V tomto smere totiž dokážu pomôcť už aj existujúce kamery na križovatkách.