Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Podrobná digitalizácia verejných budov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
6. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo myslíte, koľko samospráv či inštitúcií má k dispozícii digitálne plány budov, ktoré spravujú? Vrátane ich vizualizácií a 3D modelov. No asi by sme ich mohli spočítať na prstoch jednej ruky. Zmeniť by to ale mohla nová technológia poloautomatických snímačov, ktorá takýto model vytvorí. Vďaka nemu si potom dokáže manažment aj na diaľku prezrieť, kde sa nachádzajú komponenty vnútornej infraštruktúry ako sú požiarne hlásiče, vodovody, vypínače a zároveň dokáže ľudí v rámci členitých budov aj správne navigovať.

Asi nie je veľa takých miest a obcí, ktoré by mali zdigitalizované verejné budovy. Teda prevedené do počítačovej vizuálnej podoby. Zmysel to najmä v súvislosti s navigáciou vo vnútri členitých budov.

„Ak sa pozriete dookola, vidíte veľkú výstavnú halu, v ktorej potrebujete nájsť správnu cestu k vybranému stánku. Nie je to jednoduché, no ak použijete našu technológiu, stačí sa pozrieť do mobilu a aplikácia vás už dovedie do cieľa,“ vysvetľuje pán Christian Rust, NavVis.

Základom aplikácie je teda 3D model. Podobné modely sa dajú použiť pre mestské nemocnice, prípadne letiská. Jednoducho v budovách, v ktorých je dobré ľudí zorientovať. Okrem toho sa do digitálnej podoby interiéru budov dostávajú aj všetky prvky vnútornej výbavy budov, ako sú požiarne hlásiče, vypínače, elektrické a tepelné rozvádzače ako aj ďalšie. Technológia funguje na podobnom princípe ako autá od Google, ktoré digitalizujú ulice. V tomto prípade je k dispozícii poloautomat, tiež s radarovými senzormi.

„Budovu skenujete počas pohybu automatu. Je to veľmi rýchle. Až 10x rýchlejšie ako pri iných metódach. Denne takto dokážeme zdigitalizovať až 30 tisíc metrov štvorcových. Je to výhoda pri veľkých budovách. Napríklad také mníchovské letisko dokážeme s takýmito dvomi zariadeniami zdigitalizovať len za 2 dni.“

Keďže sa vývojári rozhodli celý proces minimalizovať a čo najviac zjednodušiť, na prehliadanie zdigitalizovanej budovy nepotrebujete nijaký špeciálny softvér.

„Stačí ak na prehliadanie použijete bežný webový prehliadač. Systém vieme napojiť na facility manažment, na manažment riadenia budov. Mestá a obce môžu takto oveľa efektívnejšie riadiť prevádzku nehnuteľností, dokonca to pomáha aj pri prediktívnej údržbe, čím šetria čas a peniaze.“

Poloautomat sníma prostredie okolo seba až do výšky 30 metrov pomocou 4 skenerov, ktorým napomáha aj 360 stupňová kamerová výbava. Zábery z kamier sa potom spájajú s dátami o hĺbke priestoru.

„Na základe zozbieraných údajov je možné vytvoriť 3D model, ktorý zodpovedá skutočnej realite. Veľký význam to má najmä v prípade starších budov, pri ktorých ešte neexistujú žiadne digitálne podklady ako pri nových moderných nehnuteľnostiach. A to môže byť základom pre technikov, ktorý sa starajú o budovu, jej prevádzku a údržbu. Veľmi rýchlo tak môžu získať napríklad podklady pre údržbu požiarnych hlásičov, čo je dnes mimoriadne dôležité,“ dopĺňa pán Christian Rust, NavVis.

Zaujímavá technológia by sa zároveň mohla stať základňou aj pre umelú inteligenciu. Práve v tomto smere sa ju chystajú vývojári spájať s robotmi, ktorí budú ľudí sprevádzať po budovách a na základe poznatkov z 3D modelu nehnuteľnosti ich privedú do zadaného cieľa.