Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Verejnému LED osvetleniu môže pomáhať umelá inteligencia

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
12. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len si predstavte, koľko elektrickej energie sa minie na večerné osvetlenie samospráv. Bez svetla by to samozrejme nešlo, no už dnes máme k dispozícii vysoko efektívne LED zdroje. Ich vývoju sa dokonca venujú aj na Slovensku. No nie sú to len bezduché lampy, ale dômyselné systémy, ktoré pod rukami šikovných vývojárov dokonca získavajú aj inteligenciu. No a práve tá sa potom v praxi postará o to, aby sa svietilo len tam a vtedy, keď to bude skutočne potrebné.

Dnes už niet pochýb o tom, že technológia LED priniesla revolúciu do osvetlenia. A to aj do verejného. Staré neefektívne zdroje svetla tak postupne nahrádzajú nové moderné. Technológia dospela do štádia, kedy sa z jedného wattu dodanej energie podarilo dostať svietivosť až do 160 lúmenov.

„Keď sa pozrieme na svietidlo, náhradu starých svietidiel v meste napríklad, 100 wattové svietidlo v dnešnej dobe nahradí zhruba nejakých 40, 30 wattov svietidla. To znamená, že dostávame sa na nejakých 70 percent úspory vďaka LED technológii,“ vysvetľuje pán Tomáš Hutta, manažér pre Smart riešenia, OMS.

Technológia LED osvetlenia si však okrem efektívnosti priniesla aj ďalšie výhody, ktoré dokážu využiť i mestá a obce.

„V dnešnej dobe už sa do svietidla integrujú takzvané stmievateľné drivery alebo stmievateľné zariadenia, ktoré dokážu svietidlá alebo teda LEDky stmievať. To znamená, dokážu prispôsobiť jas danej situácii. Ale to nie je všetko, v dnešnej dobe sa dokonca dávajú do svietidiel takzvané IoT nody, ktoré dokážu svietidlo riadiť digitálne alebo ovládať digitálne. To znamená, že dokážeme ho centrálne, zo vzdialeného miesta, v podstate ovládať.“

Takto sa dajú na jedno kontrolné a riadiace miesto pripojiť všetky svetelné jednotky na území samosprávy a možno ich navzájom radiť do blokov, či už podľa ulíc alebo podľa iných významových skutočností.

„Máme možnosť obojstrannej komunikácie. To znamená, svietidlá môžu komunikovať medzi sebou a môžu komunikovať aj s centrálnym softvérom a teda v podstate s cloudu. To znamená, že odosielajú dáta na centrálny zber.“

Samotné centrálne ovládanie, spolu s doplnkovými senzormi - povedzme pre snímanie pohybu v okolí osvetlenia, pomáha samospráve zefektívniť využívanie energií pre osvetlenie.

„Môžem si tvoriť takzvané skupiny, ako napríklad pre hlavnú cestu si vytvorím inú skupinu ako napríklad svietidlá, ktoré sú v parku, v obytných zónach alebo v niektorých častiach miest, ktoré nie sú až tak napríklad navštevované ľuďmi alebo automobilmi. To znamená, že môžem si vytvoriť scenáre, napríklad podľa dopravy, podľa toho, koľko ľudí ide po chodníku, podľa počasia. Napríklad podľa dažďa alebo hmly si môžem potom vlastne prispôsobiť to dané osvetlenie.“

Takýmto dodatočným systémom riadenia môžu municipality ušetriť ďalších 20 až 30 percent elektrickej energie. No a popri tom sa už hovorí aj o umelej inteligencii i v súvislosti s LED osvetlením.

„V zariadeniach v roku 2020 bude 85 percent vlastne zariadení bude mať umelú inteligenciu. V roku 2025 bude asi 95 percent. To znamená, že už môžeme hovoriť, že každé zariadenie bude mať umelú inteligenciu. A presne tak uvažujeme aj my, že vo svietidlách budú napríklad senzory, ktoré budú využívať umelú inteligenciu.“

Tá však nemusí byť využitá len na riadenie osvetlenia.

„Predstavte si napríklad to, že vo svietidle bude senzor detekcie zvuku a vy napríklad rozpoznáte zrážku dvoch automobilov. Rozpoznáte napríklad výstrel zo zbrane, rozpoznáte napríklad niekto zakričí pomóc na ulici, aktivuje sa umelá inteligencia, ktorá vyšle signál záchranným zložkám. A tie záchranné zložky v podstate môžu napríklad aktivovať kameru alebo kamera je aktivovaná automaticky, a budú vidieť, čo sa na tej ulici deje,“ dodáva pán Tomáš Hutta, manažér pre Smart riešenia, OMS.

Nespornou výhodou stĺpov verejného osvetlenia je ich energetická základňa. Ich elektrická energia sa môže v symbióze využiť aj pre ďalšie senzory internetu vecí, ako je meteo stanica, bezpečnostné kamery či senzory pre počítanie chodcov a áut. No a v neposlednom rade je to aj základná infraštruktúra pre jednoduché nabíjanie elektromobilov.