Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Prvky infraštruktúry pre elektromobilitu

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
15. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrická energia, ktorá sa dá využiť aj na nabíjanie elektromobilov je v každej pouličnej lampe. Aj preto je už dávno známy trend využívania stĺpov osvetlenia na prísun energie pre vozidlá. Dokonca sa na Slovensku tvorí dômyselný stĺpový systém, ktorý má okrem nabíjania aj mnohé ďalšie funkcie a klasické stĺpy osvetlenia mu už nedokážu konkurovať.

Koncept Smart Public Pole z komplexného systému City Sys vznikol na Slovensku, na Záhorí. Jeho základom je to, že 25 wattové LED svetlá, ktoré na verejnom osvetlení nahradia 250 wattové sodíkové, vytvoria na rozvádzači prebytok elektrickej energie a tá sa dá pomocou Smart Public Pole využiť na nabíjanie. Zvyčajne je pritom na 25 kilowattový rozvádzač pripojených zhruba 100 stĺpov s osvetlením.

„Zrazu na rozvádzač máme príkon alebo teda spotrebu zhruba nejakých 2,5 kilowattu. To znamená, že môžeme napríklad do sústavy zapojiť zhruba dve 11 kilowattové nabíjačky, ktoré môžu vlastne napájať automobil alebo dobíjať automobil plným výkonom,“ hovorí pán Tomáš Hutta, manažér pre Smart riešenia, OMS Lighting.

Pre bežné elektromobily je tak možné získať priamo zo stĺpu verejného osvetlenia elektrickú energiu pre plné nabitie batérie už počas pár hodín.

„Dojazdová kapacita automobilu je zhruba od nejakých 300 až 400 kilometrov, čo pri kapacite batérie predstavuje zhruba nejakých 30 kilowatt hodín až zhruba nejakých 70 kilowatt hodín u tých najmodernejších automobilov. To znamená, že na plné nabitie toho najmenšieho automobilu potrebujeme zhruba v 11 kilowattovej nabíjačke zhruba 3 hodiny.“

Ak teda ľudia jazdia elektromobilom do práce na rovnaké miesto každý deň, môžu si svoje vozidla cez deň dobiť. V prípade pomalšieho nabíjania je podľa slovenských vývojárov možné použiť na jeden rozvádzač až 4 nabíjačky. Na mieste je však aj otázka, či by predsa len nemohli byť na každom stĺpe verejného osvetlenia. Riešením sú nabíjačky s komunikáciou medzi sebou.

„Ak by som použil napríklad na jednu vetvu alebo na rozvádzače verejného osvetlenia 10 nabíjačiek, tak nabíjačky budú medzi sebou komunikovať. A ak by prišlo 10 automobilov, tak znížia príkon tých nabíjačiek v pomere tak, aby sa neprekročila kapacita požadovaného odberu.“

Pomalšie nabíjanie zároveň šetrí aj batériu a predlžuje jej životnosť. Šoky im spôsobujú práve rýchlo nabíjačky.

„Štatistiky hovoria o tom, že keď budem používať iba rýchlo nabíjačku, tak kapacita batérie vlastne sa veľmi rýchlo zničí. A vlastne takýmto štýlom vlastne strácam dojazd automobilu. A tu sa hovorí o tom, že ak sa raz použije rýchlo nabíjačka, tak je potrebné použiť aspoň 100 nabíjaní s tým bezpečným vlastne nabíjaním. To znamená tou nízkou kapacitou nabíjania,“ dopĺňa pán Tomáš Hutta, manažér pre Smart riešenia, OMS Lighting.

Zariadenie Smart Public Pole je okrem bežných zásuviek na 220 voltov a USB konektorov vybavené aj zásuvkami pre elektromobily štandardizovanými v Európskej únii. A tak má všetky predpoklady pre to, aby sa stal súčasťou výbavy v oblasti elektromobility pre mnohé samosprávy, nielen u nás.