Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Technológie pre analýzu dopravnej premávky

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
14. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priepustnosť križovatiek je dnes na bode mrazu. Ceny automobilov sú dostupné, a tak dnes nie je žiaden problém si nejaké zaobstarať. V mnohých rodinách sú dokonca už dve autá. A výsledok? Zápchy. Dopravní inžinieri si však veľa sľubujú od chytrých technológií. No a keby ste to nevedeli, tak práve na takých sa pracuje aj v Brne. Dokonca sa české algoritmy dokážu veľmi rýchlo učiť.

Českí vývojári z RCE sa zaoberajú počítačovým videním a vstavanými systémami už niekoľko rokov. Z ich dielne tak vyšlo na svetlo sveta už viacero projektov v oblasti analýzy dopravy. Najnovším je preventívny systém pre analýzu križovatiek z hľadiska bezpečnosti.

„Sme schopní detegovať nehody skôr, než sa stanú a to na základe skúmania tých dopravných prúdov, tých jednotlivých účastníkov tých trajktórií,“ vysvetľuje pán David Herman, výkonný riaditeľ, RCE Systems.

Za všetkým je pritom počítačové videnie. Inak povedané analýza obrazu zosnímaného digitálnou kamerou.

„Dneska už je to všetko založené de facto na umelej inteligencii. To znamená, za tými algoritmami sú nejaké neurónové siete, ktoré sa učia na to, ako to vozidlo vyzerá alebo ako vyzerá človek. To znamená, na začiatku máme nejaké databázy obrazové, čo samozrejme anotuje ľudská sila a následne na tej databáze sa učí podobne ako dieťa ten softvér.“

Keď už softvér vozidlo či človeka rozpozná, musí ho vedieť v obraze aj sledovať, aby vedel kade a akou rýchlosťou sa pohybuje. Algoritmy sa pritom postupne neustále vylepšujú a s nimi aj presnosť analýz a teda výsledky.

„Dneska máme softvér, ktorý z tej vtáčej perspektívy poskytuje dáta natoľko presné, že sme napríklad schopní poznať aj v nejakých prípadoch, kedy to vozidlo preraďuje. A keď máme natoľko presné dáta, tak potom naozaj môžeme ponúknuť veľmi veľmi vyspelú analytiku. Používajú sa tie dáta napríklad pre učenie autonómnych vozidiel, na kalibračné modely o tom, ako sa správa vodič.“

Alfou omegou takýchto analýz je teda pohľad z vtáčej perspektívy, ktorý dokáže pokryť plochu až 55 tisíc metrov štvorcových. No a tento pohľad si odborníci zabezpečujú pomocou zaujímavých spôsobov.

„Je možné napríklad využiť drony, ktoré sú napájané káblom. Takéto riešenia máme v Dánsku, v Taliansku alebo v USA. A ten dron potom naozaj levituje nad tou križovatkou napríklad aj šesť hodín a nie je v tom de facto žiadny problém. A pritom naši partneri v Taliansku používajú balón.“

Dáta z dopravných situácií sa pritom dajú pomocou českých algoritmov spracovávať a vyhodnocovať ešte rýchlejšie ako v reálnom čase. To otvára nové možnosti využívania aplikácií pre dynamické riadenie križovatiek alebo aj pre policajné meranie rýchlosti priamo z oblohy.

„Je možné, že čoskoro vás bude merať nielen nejaká policajná hliadka s radarom, ale aj nejaký dron, ktorý je pre toho používateľa alebo pre toho vodiča prakticky neviditeľný. A ten dron dokáže pokryť i 500 metrov v diaľke, takže sú tam potom vidieť aj pekne priestupky, že niekto sa dlho drží vľavo, nejazdí doprava alebo má agresívne správanie. Detekcia agresívneho správania je vlastne v tých našich dátach možná.“

Ďalším zo spôsobov využitia dát v mestách a obciach je zisťovať dopredu ako miestne developerské projekty ovplyvnia dopravu.

„Musíte urobiť prieskum bez toho, či to tá doprava to zvládne, potrebujete nejaké vstupy. Tie vstupy získate napríklad pomocou nášho nástroja a následne potom vytvoríte simuláciu toho. Skúsite nasimulovať, čo sa stane, keď tá doprava vďaka tomu obchodnému centru tam bude x-krát toľko,“ dodáva pán David Herman, výkonný riaditeľ, RCE Systems.

Takto sa môže samospráva dopredu pripraviť a vyhnúť sa kolízii, čo môže byť inšpiráciou pre veľkomestá. V rámci chytrých miest pracujú vývojári z RCE aj na inteligentných parkoviskách, ktorých voľné miesta sú rozpoznávané opäť pomocou kamier. No a pre verejnosť pripravili server, kam môžu používatelia posielať i videá z mobilu, napríklad s premávkou na ulici, kde bývajú a následne už dostanú späť vlastnú dopravnú analýzu ulice.