Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský komplexný systém pre Smart House prináša domácnostiam väčší komfort

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
22. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológie sú dnes s nami vo väčšine prípadov doslova každú sekundu. Ich najdôležitejšie poslanie je pritom zjednodušiť náš život. Presne v tomto význame sa dostali aj do vybavenia moderných domácností, ktoré tak získali istú inteligenciu.

Pomáhajú nám šetriť náklady na kúrenie a osvetlenie riadením prevádzky, postarajú sa o automatické fungovanie tienenia a na starosti majú aj zabezpečenie našich príbytkov. Jednoducho Inteligentná domácnosť alebo po anglicky SMART HOUSE. A práve takéto tvoria aj šikovní Slováci z Banskej Bystrice.

Inteligentná domácnosť – pojem, ktorý sa už zrejme udomácnil aj na Slovensku. Snaží sa o to aj tím odborníkov z Elis Plus, pod ktorých rukami získavajú novostavby inteligenciu a efektívnejšie ovládanie, či je to osvetlenie, kúrenie, tienenie alebo alarm a zabezpečenie domu.

„Kompletnú kontrolu nad svojou domácnosťou máte priamo v mobile alebo v tablete. Popri tom sú k dispozícii tradičné ovládania cez tlačidlá alebo vypínače. SMART HOUSE funguje komplexne, na rozdiel od iných riešení, ktoré ovládajú iba čiastočnú skupiny zariadení,“ vysvetľuje Matúš Štrba, ELIS Plus.

V praxi to znamená, že v riešení ELIS Plus sú jednotlivé moduly prepojené. Dokážu sa tak aj navzájom ovplyvňovať, čím sa zvýšila efektívnosť riešenia. Za všetkým je tak inteligentný energetický manažment.

„Už od začiatku sme naše riešenie postavili na efektívnej komunikácii kúrenia, žalúzií a všetkých spotrebičov. Ak teda cez leto intenzívne svieti Slnko, žalúzie sa zatiahnu a ochránia vnútro od väčšieho prehriatia. To pomôže napríklad klimatizácii, keďže nepotrebuje toľko chladiť. Opačne je to zasa v zime. Slnečné lúče pomôžu cez sklenené plochy zvýšiť vnútornú teplotu a vykurovanie sa toľko nenarobí.“

Jedným slovom, poslaním inteligentného riešenia SMART HOUSE je nielen väčší komfort, ale aj znižovanie energetickej spotreby domova. Rovnako je to aj s osvetlením, ktoré je tiež autonómne.

„Na základe nastaveného času alebo zotmenia systém automaticky osvetlí domácnosť, či konkrétne miestnosti. Navyše váš dom presne vie, kde sa nachádzate a automaticky sa stará o osvetlenie. Nepríjemné nočné pády alebo zakopávanie sa tak stanú minulosťou.“

Inteligentný dom však Slováci, pomocou technológii LOXONE, posunuli aj na ďalšiu úroveň. Stará sa teda nielen o ideálnu teplotu, osvetlenie, vlhkosť, či o ovládanie rekuperácie pre čistý vzduch, ale dokonca pomáha strážiť deti.

„Systém má detskú poistku, a preto dokáže ignorovať stlačenie tlačidla dieťaťom pri hre. SMART HOUSE pritom informuje rodiča aj o tom, že dieťa neprišlo domov ako obyčajne. No a pokiaľ sa priblíži k bazénu používateľ bude o tom okamžite vedieť, čo pomáha predchádzať nešťastným udalostiam.“

V súvislosti s bazénmi sa automatická domácnosť dokáže postarať aj o doplňovanie vody, ktorá sa odparila, či dostala von pri hre detí. No a rovnako pomáha aj spríjemniť domácu atmosféru, a to tak, že dokáže pustiť napríklad obľúbený jazz večer v obývačke, alebo ráno v sprche poriadny rock na prebudenie.

„Dôležitým aspektom pri inteligentných domácnostiach je najmä bezpečnosť. SMART HOUSE pritom dokáže obydlie strážiť a chrániť. Pri nechcenom narušení sa spustí alarm a dom prípadne zavolá políciu a nahlási, čo sa deje. Doslova však odradí každého nezvaného hosťa Ak sa niekto pokúsi vniknúť do objektu, systém napríklad zaktivuje nielen vytiahnutie žalúzií a zapnutie svetla, ale aj spustenie audio komponentov na plný výkon.“

S bezpečnosťou súvisí aj to, že aj keď doma práve nikto nie je, dom sa chová tak, ako by rodina doma bola. Popri tom však stráži aj únik vody, požiar alebo nebezpečenstvo pri búrke. Smart House na neho používateľa okamžite upozorní.

„Technológia od LOXONE je plne prepojená s mobilom členov rodiny. Tí sú tak nielen o všetkom informovaní, ale priamo v telefóne majú aplikáciu, pomocou ktorej dokážu všetko meniť a ovládať,“ dopĺňa Matúš Štrba, ELIS Plus.

Moderné senzory, ktoré pomáhajú systému od ELIS Plus, aby vedel čo sa kde deje, môžu byť súčasťou nielen novostavieb, ale uplatniť sa dajú aj pri prestavbách domov, a to i v bezdrôtovej podobe. Čoraz viac obydlí na Slovensku si tak vďaka tuzemským profesionálom, či cez developerov, dokáže dopriať pohodlnejší a zrejme aj bezpečnejší život v inteligentnej domácnosti.