Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívna geometria teplovodných rúr zefektívni vykurovanie podláh a stien

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
9. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z najefektívnejších spôsobov vykurovania našich domovov je cez ohrievanie podlahy. Fyzika nepustí... Jednoducho teplý vzduch stúpa nahor a vytvára tak príjemnú atmosféru. Takéto kúrenie má pritom aj menšie nároky na spotrebu energií. My sme sa však dostali k systému, ktorý ešte aj z tejto minimálnej spotreby dokázal ušetriť. Za všetkým je pritom dômyselný vynález geometrie samotných teplovodných rúrok. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, ako s ním dokážu Slováci z Energy Trend čarovať.

Mnohí obyvatelia domov už dávno poznajú výhody teplej podlahy. Nakoniec, podľa viacerých zdrojov, princíp vykurovanej podlahy funguje už niekoľko tisíc rokov. Kým v dávnej minulosti bol však médiom pre prenos tepla vzduch, dnes je to prevažne voda.

„Najčastejšou inštaláciou je systém teplovodných rúrok, nakoľko je dostatočne efektívny, šetrný k spotrebe energie a aj dostupný z pohľadu obstarávacích nákladov,“ hovorí Róbert Káčer, Energy Trend.

Už aj technológie pri teplovodnom podlahovom vykurovaní sa však významne posunuli vpred. Dokazuje to i zaujímavý systém Harreither, ktorý tvorí portfólio potrubných systémov, registrov a modulov. Stavili na neho aj odborníci z Energy Trend.

„Pri vykurovaní je pre nás nosný najmä potrubný systém „EUROVAL“. Sú to rúrky, ktoré majú oválnu geometriu. Táto ich vlastnosť zabezpečuje až o 33% väčšiu teplo výmennú plochu potrubia oproti zaužívaným 16 mm rúrkam. Tento detail, spolu s ďalšími, prináša o 40% lepšie odovzdávanie tepla a rovnomernejšie prehriatie povrchov.“

Vďaka tvaru elipsy je teplo z rúrok smerované z ich väčšej plochy do strán. Vo väčšom množstve sa tak dostane aj do priestoru medzi rúrkami, čo pomáha rovnomernejšiemu prehriatiu celej podlahy. Dokazuje to aj termovízia. Rúrky sú pritom ukladané tak, aby v nich teplá voda prúdila smerom od stien do stredu miestnosti. Systém je preto efektívny aj keď vonku zúri poriadna zima.

„Pri teplote -11°C, dokážeme priestor vykúriť vodou s teplotou 35° C. Len pre porovnanie, pri bežných systémoch potrebujete, na dosiahnutie rovnakého výkonu v miestnosti, vodu s teplotou až 45° C. Náš systém tak dokáže oproti klasickej podlahovke usporiť asi 15% na energiách.“

Inovatívnym komponentom pri vykurovaní v novostavbách sú už aj steny. Vďaka systému Harreither môžu mať zabudované registre s teplovodnými rúrkami. Aj keď si musí používateľ pamätať kadiaľ vedú, aby sa do nich netrafil pri upevňovaní obrazov či svietidiel, výhod si prinášajú viac.

„Asi do 15tich minút steny nabehnú na plný výkon, čo je oveľa rýchlejšie ako podlahovka. Významne pritom dopomáhajú podlahovému kúreniu a teda aj k tepelnej pohode v miestnosti. Pri takejto kombinácii sa dostávame s teplotou vody do vykurovania pod 30° C. Dá sa povedať, že sa vďaka nim dá ušetriť ďalších 15% energie. Navyše, skrytý systém registrov v omietke nie je už v dnešnej dobe veľmi obmedzujúci, keďže sa dá ľahko lokalizovať pomocou termo fólie.“

Celý systém je pritom mimoriadne efektívny aj vďaka značne rýchlemu obehu vody. Pri maximálnom výkone pretečie systémom 6 až 8 litrov vody. Unikátny patentovaný systém to dokáže vďaka geometrii potrubí a tiež systémom registrov. Ten môžeme prirovnať dokonca k viacprúdovej diaľnici, zatiaľ čo klasické, jedno rúrkové riešenia, len k poľnej ceste.

„Moduly s celoplošným odovzdávaním tepla pri vysokých prietokoch prinášajú značné výkony. Vďaka tomu dokážeme už za 10 minút vykúriť priestor pri minimálnej spotrebe energie. Pri odozve bežných systémov sú to pritom desiatky minút, prípadne hodiny.“

Novodobý systém podlahového kúrenia sa uplatní nielen pri novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách domov. Profesionáli z Nitrianskeho kraja majú totiž v talóne aj špeciálne riešenia. Systém je pritom vyvinutý tak, aby sa dal rozvod dostať do každej konštrukcie v budove, teda mimo okien.

„Sú to štandardné omietky na stenách, kde sa náš vysoko prietokový systém vtesná len do 17 mm. A spomenúť možno aj modulové riešenie podlahového vykurovania, kde hrúbka celého systému je len 20 mm a nie je potrebný poter.“

Je to výhoda najme pri rekonštrukciách, kde je obmedzená konštrukčná výška. Systém je teda mimoriadne flexibilný a spektrum použitia je naozaj veľmi široké.

„Systém je možné použiť aj v náročnejších objektoch v priemysle, v športe, ale aj v budovách občianskej vybavenosti a tiež v zdravotníckych zariadeniach. Všade tam, kde je zámer priniesť zdravé, ekologické a výrazne efektívne riešenie,“ dodáva Róbert Káčer, Energy Trend.

Systémy Harreither z dielne Energy Trend môžu teda pomôcť zmodernizovať mnohé nehnuteľnosti. Ak sa k nim navyše použije napríklad moderné tepelné čerpadlo, výrazne klesajú náklady na energie, a to nepochybne pomôže znížiť aj návratnosť finančných prostriedkov, vložených do takejto ekologickej technológie.