Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilné aplikácie uľahčia energetickú správu v modernej domácnosti

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
31. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným zo zariadení, ktoré najčastejšie používame, je rozhodne mobilný telefón. A práve ten sa stal prvkom pre komunikáciu už nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi ľuďmi a ďalšími zariadeniami. No a medzi ne patria aj tie, ktoré sa v inteligentnej modernej domácnosti starajú o kúrenie, či chladenie, napríklad i pomocou technológií nemeckého výrobcu Buderus. Jeho aplikácie tak používateľom prinášajú nielen nastavovanie a vzdialenú správu, ale aj prehľad o spotrebe energií.

V dnešnej dobe sa už akosi predpokladá, že mnohé veci budú fungovať cez mobilnú aplikáciu. A výnimkou nie je ani energetická správa modernej domácnosti. Nemecký koncern Buderus, ktorý sa už dlhodobo venuje kúreniu, chladeniu, či vzduchotechnike, sa preto tiež rozhodol vstúpiť do týchto vôd.

„Moderné zariadenia si vyžadujú moderné riadenie. Najjednoduchším spôsobom v tomto prípade je použiť mobilnú aplikáciu. Používateľ cez ňu získa absolútny prehľad a vzdialenú energetickú správu nad celou svojou nehnuteľnosťou,“ hovorí Martin Fábry, technická podpora, Buderus.

Výrobca má pritom k dispozícii viacero aplikácií, napríklad MyDevice. Pomocou nej je možné vykurovať domácnosť doslova odkiaľkoľvek.

„Zariadenia Buderus je možné pomocou digitálnej regulácie RC310 a webového modulu KM200 spojiť pomocou pevného internetového pripojenia a aplikácie. A tým pádom si vlastne používateľ môže, bez ohľadu na to, či sa nachádza doma alebo je niekde preč, povedzme na dovolenke, nastaviť všetko potrebné v rámci teda tej svojej domácnosti.“

Aplikácia je pritom funkčná nielen na systéme iOS ale aj Android. K dispozícii je nastavovanie časového programu, teda teplôt v jednotlivých hodinách. Rovnako si môže prostredníctvom aplikácie používateľ sledovať aj aktuálnu teplotu v domácnosti. No a ďalšou komunikačnou aplikáciou z dielne Buderus je MyMode.

„Táto aplikácia je vlastne predĺženou rukou digitálneho inteligentného regulátora Logamatic TC100, pomocou ktorého je možné nastavovať v podstate vykurovania, prípravu teplej vody, či je to v byte alebo v rodinnom dome. Rovnako je možné pripojiť 19 inteligentných digitálnych hlavíc a v princípe spojenie je možné pomocou nejakého adaptéru s akýmkoľvek typom kotla, to je vlastne jedno.“

Každá hlavica môže mať pritom individuálny harmonogramom a nastavené teploty. Takto môže byť v každej zóne komfortná teplota a teda každá zóna je ohrievaná len vtedy, keď si to používateľ želá.

„Veľkou výhodou je možnosť zapnúť si aktuálne používané miestnosti manuálne, tie ostatné sú v útlme. Rovnako má používateľ možnosť nastaviť si časový program, dovolenkový program. Dokonca po zadaní polohy do mobilnej aplikácie, posledný používateľ, keď teda opustí svoju nehnuteľnosť, tak celé zariadenie sa automaticky prepne do útlmu.“

Rovnako intuitívne je aj ovládanie priamo na paneli Logamatic TC100, a to aj vďaka farebnému rozlíšeniu na dotykovom displeji. I pomocou zariadenia tak dokáže používateľ využiť funkcie, ktoré pomáhajú zvýšiť energetickú účinnosť. No Buderus dostal cestu modernej komunikácie s vykurovacími zariadeniami aj do priemyselného segmentu.

„Áno, pre tento segment Buderus vyvinul svoj digitálny systém regulácie Logamatic 5000. V princípe je používaný skôr vo väčších objektoch, ako sú povedzme školy, bytové domy, hotely, polyfunkcie, nákupné centrá. Za úlohu má nielen v podstate efektívne regulovať celý systém, s ohľadom na čo najväčšiu úsporu paliva, to je plyn alebo elektrická energia, zároveň ale aj, vzhľadom ku konštrukcii kotla, má zabezpečiť čo najdlhšiu životnosť vzhľadom teda k nejakým prevádzkovým podmienkam.“

Bezproblémové nastavenie parametrov na diaľku je tu zabezpečené cez integrované ethernetové rozhranie. Práve cez neho sa potom k používateľovi prenáša vzdialene monitoring v zobrazení 1:1, podľa toho, čo je na dotykovom displeji.

„Buderus má k dispozícii v princípe dva typy sledovacích systémov diaľkových. Jedným z nich je náš vlastný. Ten je v princípe zrkadlenie 1 : 1. Najčastejšie je používaný u správcov bytových domov, hej, čiže u správcovských spoločností. Tým druhým spôsobom je možnosť integrácie vlastne regulátora pomocou zabudovaného systému ModBus do centrálneho riadenia budovy. Tým sa získa vlastne absolútny prehľad jednak nad kontrolou systému, s možnosťou riadenia. Je to výhodné napríklad v kritickejších objektoch, ako sú napríklad nemocnice,“ dopĺňa Martin Fábry, technická podpora, Buderus.

Ako je vidieť, moderné komunikačné technológie posunuli vpred aj oblasť energetiky. Popri automatickej kompenzácii výkonu podľa vonkajšej teploty sa tak zároveň zvýšil aj komfort obsluhy pomocou vzdialeného ovládania. A navyše dokáže digitálne vizuálne zobrazovanie údajov o spotrebe energie pomáhať zistiť, kde sa ešte dajú dosiahnuť potenciálne úspory.