Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojkolesové „SUV“ určené na jazdu po ceste aj dobrodružstvo v teréne

Dvojkolesové „SUV“ určené na jazdu po ceste aj dobrodružstvo v teréne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca prémiových bicyklov Specialized oznámil výkonnejšiu aktualizáciu svojho elektrického bicykla Turbo Tero, ktorý je navrhnutý tak, aby pomohol dostať vás a vašu výbavu tam, kam potrebujete, a to bez ohľadu na terén. Specialized pritom opisuje svoj najnovší terénny e-bicykle ako „SUV vo svete e-bicyklov“.

Lídrom je model Turbo Tero X 6.0, ktorý sa pýši 2,2 systémovým motorom pre elektrickú asistenciu do rýchlosti až 45 km / h a s krútiacim momentom 90 Nm na ľahšie prekonávanie kopcov. Navyše je súčasťou výbavy 12-rýchlostný mechanický pohon X01 Eagle pre flexibilné možnosti jazdy. Elektromotor je spárovaný s vymeniteľnou batériou s kapacitou 710 Wh, ktorá poskytne až šesťhodinový dojazd na jedno nabitie.

Prispôsobiteľný displej je umiestnený uprostred riadidiel pre informácie o jazde a stave batérie, pričom spolupracuje s mobilnou aplikáciou Mission Control spustenou na smartfóne, ktorá umožňuje aktualizácie cez vzduch. Tie zahŕňajú integrované nástroje na optimalizáciu dojazdu, diagnostiku a možnosti ladenia počas jazdy, ako aj aktiváciu zabezpečenia Turbo System Lock, ktoré deaktivuje motor a aktivuje alarm snímača pohybu.

Elektrický bicykel Specialized Turbo Tero X 6.0.

Jazda v každom teréne je postavená okolo robustného hliníkového rámu s plnohodnotným tlmičom „požierajúcim výmole, vyhladzujúcim nerovnosti a skaly“, ktorý sa formuje ako odpružená vidlica RockShox Lynk Select+ ponúkajúca 130 mm zdvihu a 120 mm jednočeľusťové odpruženie RockShox Deluxe vzadu. K dispozícii je aj sedadlo s pádlom aktivovaným tlačidlom, aby sedadlo neprekážalo pri náročných stúpaniach.

E-bicykel jazdí na priľnavých pneumatikách Ground Control s blatníkmi DryTech, ktoré pomáhajú udržať blato a špliechanie pod kontrolou. Dodáva sa so zadným nosičom na prepravu až 20 kg vybavenia na vaše dobrodružstvá, zatiaľ čo predný nosič unesie až 10 kg. Voliteľné košíky a brašne sú k dispozícii priamo od spoločnosti Specialized. Cestu vpred osvetľuje svetlomet s výkonom 1 000 lúmenov, zatiaľ čo vzadu svieti svetlo citlivé na rýchlosť.

Cena modelu Turbo Tero X 6.0 je 6 500 USD a jeho hmotnosť je 26,4 kg.

Elektrický bicykel Specialized Turbo Tero X 6.0.

Verzia X 5.0 si prináša rovnakú maximálnu rýchlosť s elektrickou asistenciou ako model 6.0 a má batériu s rovnakou kapacitou, no dodáva sa s elektromotorom Specialized Full Power 2.0, ktorý dokáže vyvinúť krútiaci moment 70 Nm. Odpruženie RockShox má podobu vidlice 35 Silver TK a zadného tlmiča Deluxe Select R, mechanický pohon je SRAM GX Eagle a svetlomet svieti jasom 600 lúmenov. Tento model je o niečo ťažší, váži 27,2 kg a jeho cena je 5 500 USD.

Elektrický bicykel Specialized Turbo Tero X 5.0.

A napokon, variant X 4.0 je vybavený elektromotorom Specialized Full Power 2.0E s krútiacim momentom 50 Nm a elektrickou podporou šliapania do pedálov do maximálne rýchlosti 32 km / h. Batéria má kapacitu 530 Wh. E-bicykel má rovnaký tlmič ako model 5.0, no vidlica je vymenená za model Recon Silver RL. Prevodové ústrojenstvo SRAM je SX Eagle a svetlomet vydáva jas 500 lúmenov. Tento model dostal cenovku 4 500 USD a váži 26,7 kg.

Elektrický bicykel Specialized Turbo Tero X 4.0.