Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vodný e-skúter Tarform Raye vyzerá ako adrenalínové sochárske dielo

Vodný e-skúter Tarform Raye vyzerá ako adrenalínové sochárske dielo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po zdokonalení svojho umenia na súši sa americká spoločnosť Tarform snaží preniesť rýchly a vzrušujúci duch svojho elektrického motocykla do vody. Pri navrhovaní vodného stroja, ktorý je rovnako umeleckým dielom ako adrenalínovou jazdou s nulovými emisiami, si berie inšpiráciu z raje Manty, ktorá sa plaví oceánmi už milióny rokov. Elektrický vodný skúter s príhodným názvom Raye má zaujímavú podobu kusu roztaveného kovu, ktorý sa vyleje a ochladí do elegantného, klzkého plavidla s výkonom až 120 koní.

Inšpirácia vodného e-skútra Raye morským životom presakuje prakticky na každom štvorcovom centimetri jeho povrchu. Široký, zvlnený nos, predné svetlá pripomínajúce oči, hladké, prirodzené krivky na celej ploche a dizajn sedadla pripomínajúci chvost. Na prvý pohľad to vyzerá ako vízia dizajnérov bez budúcnosti sa objaviť na skutočnej vodnej hladine, no spoločnosť Tarform ho skutočne plánuje priviesť k životu. Podotýka však, že súčasná iterácia je v štádiu konceptu a produkčná verzia môže nakoniec zmeniť vzhľad a špecifikácie.

Vodný elektrický skúter Tarform Raye.

Zatiaľ sa plánuje plne elektrický vodný prúdový pohon, ktorý poskytne okamžitý krútiaci moment a zrýchlenie až do maximálnej rýchlosti 80 km / h. Spoločnosť Tarform by chcela uviesť na trh dva rôzne varianty s výkonom a dojazdom, ktoré prinesú výkon 70 až 120 koní a jednu až dve hodiny prevádzky na jedno nabitie batérie.

Vodný elektrický skúter Tarform Raye.

Vodný elektrický skúter Tarform Raye prenesie aj inteligentné funkcie z motocykla Luna, pričom získa rovnaký štýl kruhového digitálneho displeja, integrované senzory, strojové učenie a aktualizácie cez vzduch. Bude využívať okrúhly 3,4-palcový displej s pripojením 4G, ktorý používateľov informuje o jazdných ukazovateľoch a diagnostike údržby a zároveň ich pripája ku cloudovým službám.

Vodný elektrický skúter Tarform Raye.

Spoločnosť Tarform plánuje ponúkať model Raye s karosériou vyrobenou z recyklovaných uhlíkových vlákien alebo z kompozitných materiálov na rastlinnej báze podľa výberu kupujúceho. Cenu odhaduje na 68 000 USD, ale zároveň upozorňuje, že časový rámec uvedenia na trh nebol stanovený.

Vodný elektrický skúter Tarform Raye.