Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný exoskeletón naplno rozbehne dobrodružstvo v prírode

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohým turistom a dobrodruhom v prírode pomáhajú dodať extra energiu rôzne športové nápoje či energetické žuvačky, no nové zariadenie má konkrétnejší a výkonnejší spôsob, ako zvýšiť výkon na horách a turistických chodníkoch. Šanghajská startup spoločnosť Hypershell sa totiž snaží preniesť technológiu exoskeletonóv z pracovísk, kde sa začína často vyskytovať, a chce ju poslať do otvoreného terénu.

Nový rad exoskeletónov spoločnosti Hypershell prenáša konskú silu do nôh ľudských dobrodruhov, čo im umožňuje preskúmať väčšie vzdialenosti, bežať rýchlejšie, liezť vyššie a užiť si viac z dobrodružstva v prírode, ktoré túžia zažiť. Z priemerného turistu sa tak môže stať neohrozený prieskumník.

Spoločnosť Hypershell si predstavuje svoju platformu exoskeletónu Omega ako akúsi ľudskú banku energie, ktorá udržiava nohy sviežejšie a umožňuje vyraziť ďalej bez únavy. Na rozdiel od niektorých plnohodnotných exoskeletonóv na trhu je model Omega s hmotnosťou len 2 kilogramy účelovo skonštruovaný na prenášanie, pričom sa dá zložiť do 6,5-litrovej formy, ktorú možno pripevniť na batoh alebo ju v ňom nosiť. Používatelia si tak môžu vybrať, či ho budú nosiť počas celej cesty, alebo si ho zbalia a nasadia len na obzvlášť náročné úseky cesty.

Turistický exoskeletón Hypershell Omega.

Hoci 2 kilogramy navyše v batohu môžu byť veľa (mnohé turistické stany vážia menej), exoskeletón Hypershell Omega to viac než kompenzuje. Zariadenie na dolnú časť tela sa prispôsobí veľkosti pása a nôh používateľa a potom pomocou integrovaného synchrónneho motora s permanentným magnetom s výkonom 1 konskej sily (800 W) poskytuje asistenčnú podporu, ktorá kompenzuje hmotnosť až 30 kilogramov. Používateľ pociťuje menšiu váhu akéhokoľvek nákladu, ktorý nesie, a môže ľahšie chodiť či dokonca behať, čo mu pomáha šetriť energiu a môže tak dlhšie zažívať dobrodružstvá v prírode. Exoskeletón podporuje beh rýchlosťou až 20 km / h a poskytne dodatočnú energiu až na 25 kilometrov na jedno nabitie dvojice integrovaných vymeniteľných batérií.

Turistický exoskeletón Hypershell Omega.

Zdá sa, že exoskeletón v tejto podobe by bol najužitočnejší na viacdňové výlety s batohom, na rozdiel od krátkych popoludňajších túr, ale obmedzený dosah by mohol rýchlo vybiť batériu. Spoločnosť Hypershell sa pokúša tento problém obísť tým, že k exoskeletónu dodáva dva za chodu vymeniteľné lítiové akumulátory integrované do bočných častí hliníkovo-magnéziového šasi. Používatelia môžu nosiť ďalšie batérie a vymieňať ich podľa potreby, pokiaľ sú pripravení pribaliť ďalších 400 gramov na každý pár batérií.

Turistický exoskeletón Hypershell Omega.

Zariadenie Hypershell Omega má jeden aktívny a osem pasívnych kĺbov pre plynulý, neobmedzený pohyb. Spolieha sa na architektúru viacerých senzorov na sledovanie krútiaceho momentu, polohy a sily, pričom monitoruje pohyb nôh a modeluje chôdzu v milisekundách prostredníctvom dvoch vstavaných procesorov. Zariadenie potom ladí výkon motora prostredníctvom deviatich rôznych režimov, vrátane chôdze, behu, výstupu do kopca a jazdy na bicykli. „Hyper režim“ umožňuje okamžitý prístup k maximálnemu výkonu systému stlačením tlačidla. Systém umelej inteligencie predpovedá ďalší pohyb človeka a plynule prispôsobuje asistenčný výkon, pričom sa časom učí a prispôsobuje používateľovi, aby bolo ovládanie intuitívnejšie.

Turistický exoskeletón Hypershell Omega.

Okrem turistov si spoločnosť Hypershell predstavuje, že jej exoskeletón budú používať aj horolezci, cyklisti a bežci, ako aj outdooroví profesionáli, napríklad fotografi a záchranári. V civilizácii by mohol byť exoskeletón Hypershell Omega rovnako užitočný na prechádzky po mestských uliciach alebo pri návšteve zábavných parkov.

Spoločnosť Hypershell sa teraz snaží rozbehnúť výrobu a hľadá finančné prostriedky na startup portáli Kickstarter, kde ponúka tri rôzne modely exoskeletonóv založených na rovnakej platforme Omega. Základný model Hypershell Go, ktorého cena začína na úrovni 2 339 hongkonských dolárov (približne 279 EUR), má menší 400-wattový motor pre nižšiu maximálnu rýchlosť 12 km / h. Štandardný model Pro má vyššie opísané špecifikácie a jeho cena začína na 3 129 HKD (okolo 374 EUR), zatiaľ čo cena ľahšieho modelu Carbon s hmotnosťou 1,8 kilogramu sa vyšplhá na 6 189 HKD (asi 739 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu, dodávky by sa mohli začať v septembri tohto roka.

Turistický exoskeletón Hypershell Omega.