Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oslnivá basketbalová podlaha s LED animáciou si našla domov v Mníchove

Oslnivá basketbalová podlaha s LED animáciou si našla domov v Mníchove
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina klasických basketbalových ihrísk má podlahy z tvrdého dreva, no onedlho niektoré z nich možno prejdú na efektnú dynamickú podlahu ASB GlassFloor. Jej prvá trvalá inštalácia bola totiž nedávno oznámená.

Podlaha ASB GlassFloor, ktorú vyrába rovnomenná nemecká spoločnosť, pritom existuje už viac ako 10 rokov. Všetky jej predchádzajúce použitia však boli dočasné. V podstate sa len položila na existujúce drevené podlahy v krytých športoviskách. V utorok 20. augusta však firma oznámila, že systém sa natrvalo inštaluje v mníchovskej aréne BMW Park, ktorá je domovským ihriskom partnerského basketbalového klubu FC Bayern.

Dočasná verzia podlahy bola použitá na otvorenie sezóny tohto tímu v minulom roku. V súčasnosti sa inštaluje trvalý model, pričom partnerstvo ASB a FC je v súčasnosti naplánované do roku 2030.

ASB GlassFloor vo svojom vôbec prvom trvalom domove v aréne BMW Park.

Samotná podlaha ASB GlassFloor obsahuje milióny LED diód, ktoré sú umiestnené pod povrchom z bezpečnostného skla a podopreté základnou hliníkovou podkonštrukciou s dvojitými pružinami. Pomocou samostatného tabletu s dotykovou obrazovkou a softvérom GlassCourt OS môžu používatelia nastaviť LED diódy tak, aby zobrazovali tradičné basketbalové značenie podlahy, animovanú reklamu, údaje o hre (napríklad štvrtinu a skóre), efektné predstavovanie hráčov alebo čokoľvek iné.

Systém sa dá využiť aj počas tréningov s umelou inteligenciou a zobrazovať informácie, ako je napríklad aktuálna a optimálna pozícia hráčov na palubovke, ich aktuálne možnosti prihrávania lopty a dokonca aj ich aktuálna rýchlosť behu.

Podlaha zobrazuje štandardné označenie ihriska počas hry.

A ak by to celé znelo ako recept na pošmyknutia, pády a rozbité sklo, konštruktéri podlahy uvádzajú, že sklo je približne 2,5-krát pružnejšie ako tvrdá podlaha a vďaka množstvu keramických bodov na povrchu je priľnavejšie ako tvrdé drevo. Súprava by mala vydržať až 70 rokov, pričom LED diódy by mali vydržať v prevádzke najmenej 100 000 hodín. Na rozdiel od drevenej podlahy si nevyžaduje ani pravidelné obnovenie povrchu.

Podľa spoločnosti ASB GlassFloor je podlaha „certifikovaná pre najvyššiu úroveň súťaží“ Medzinárodnou basketbalovou federáciou, Medzinárodnou hádzanárskou federáciou a Medzinárodnou volejbalovou federáciou. Konkrétna podlaha v parku BWW čaká na oficiálne schválenie po dokončení jej inštalácie.

Podlaha ASB GlassFloor sa údajne čistí ľahšie ako tvrdé drevo a neškodí jej ani pouličná obuv.