Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Adidas skúša nové metódy pre masovú produkciu 3D tlačených topánok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viacerí výrobcovia obuvi sa snažia preskúmať potenciál technológie 3D tlače, ktorá by mohla viesť k pohodlným topánkam s rýchlou a lacnou produkciou, no vyzerá to tak, že Adidas má v tejto oblasti mierny náskok. Táto firma totiž odhalila prvé topánky, ktoré sa budú masovo vyrábať s pomocou nového výrobného postupu.

Adidas to skúša s 3D tlačenými topánkami už nejaký ten piatok, medzi prvé pokusy z roku 2015 patril koncept topánok 3D Futurecraft s 3D tlačenou vložkou. Koncom minulého roku zase výrobca predstavil bežecké topánky 3D Runner, ktoré obsahovali 3D tlačené komponenty pre lepšiu pružnosť. Tie sa už dostali na trh v obmedzenom množstve. No najnovší počin z dielne spoločnosti Adidas sú 3D tlačené topánky Futurecraft 4D, ktorých by sa do konca roku 2018 malo vyrobiť viac ako 100 000 párov.

Spoločnosť Adidas sa chystá na masovú produkciu športových topánok Futurecraft 4D, ktorých spodná časť s podrážkou je vyrobená špeciálnou technológiou 3D tlače

Technológia výroby už ani nie je Adidasom nazývaná ako 3D tlač. Spodná časť s podrážkou topánok je totiž vytváraná pomocou procesu, do ktorého je zapojený kyslík a svetlo. Nesie názov Digital Light Synthesis (DLS) a za touto pokrokovou metódou 3D tlače stojí technologická spoločnosť Carbon. Inovatívny prístup by mal byť údajne 25 až 100 krát rýchlejší a prekonáva zvyčajné problémy pri štandardnej 3D tlači vrstvu po vrstve.

Proces DLS využíva projekciu UV svetla cez okno prepúšťajúce kyslík do kvapaliny. Živica citlivá na UV svetlo sa potom reakciou sama vytvaruje do požadovaného tvaru. Podľa slov spoločnosti Carbon je tak možné dosiahnuť viac konzistentné a mechanicky predvídateľné vlastnosti vyrábanej časti.

Adidas zvoli metódu výroby DIgital Light Syntehsis od spoločnosti Carbon, ktorá je rýchlejšia a má lepšie mechanické vlastnosti ako pri bežnej 3D tlači

Topánky Futurecraft 4D sú prvým krokom firmy Adidas do oblasti DLS výroby, ktorú využije pre tvorbu spodnej časti s podrážkou. Adidas pritom vidí novú metódu DLS „tlače“ ako budúcnosť pre topánky, ktoré budú na mieru šité pre jednotlivých športovcov s odpružením a stabilitou, ktoré bude vyhovovať rôznym potrebám.

Spočiatku Adidas vyrobí 5 000 párov obuvi Futurecraft 4D, tie budú na trhu k dispozícii niekdy na jeseň alebo v zime 2017. Adidas pritom plánuje vyrobiť viac ako 100 000 párov Futurecraft 4D do konca budúceho roka. Zatiaľ nie je známa žiadna informácia o cene, ale možno pre hrubú predstavu napovie informácia, že limitovaný počet športovej obuvi 3D Runner sa predával za 333 dolárov.