Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chránič zubov so senzormi poslúži športovcom ako prevencia otrasov mozgu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S rizikom zranení hlavy a otrasu mozgu treba počítať v každom športe. Pri tých kontaktných, ako sú hokej alebo rugby, to platí dvojnásobne. Aktuálne je to práve v druhom spomenutom - už tento piatok sa totiž v Japonsku začnú majstrovstvá sveta a pozornosť sa preto sústredí aj na prevenciu, ktorá hráčom pomôže vyhýbať sa zdravotným komplikáciám.

Až patina zranení, ktoré utrpia profesionálni ragbisti, totiž súvisí s otrasom mozgu. A nejeden slovenský hokejista by potvrdil, aké vážne a nepríjemné dôsledky môže pre človeka mať. Aj do tejto sféry teraz vstupuje technológia internetu vecí (IoT).

Ešte nedávno neexistoval žiadny efektívny spôsob, ako monitorovať a zaznamenávať zásahy do hlavy. Líder v oblasti inteligentných IT technológií SAP a firma Keytree sa však spojili so spoločnosťou Sports & Wellbeing Analytics a spoločne vytvorili riešenie PROTECHT. Jeho súčasťou je IoT chránič na zuby, vybavený viacerými senzormi, ako sú napríklad lineárny akcelerometer či trojosový gyroskop.

Tie monitorujú silu a smer úderu do hlavy a informácie okamžite odovzdávajú na lavičku. Riešenie je prepojené s dátovou analytikou, ktorá beží na platforme SAP HANA, čo umožňuje ďalej skúmať a lepšie pochopiť zásahy, ktorým sú športovci vystavení na tréningoch a počas zápasov.

Spracované dáta trénerom uľahčia prijímať tie správne rozhodnutia, hráči sa nielen vyhnú zraneniam hlavy, ale aj maximalizujú svoj výkon. Technológiu už dnes využíva slávny waleský profesionálny rugbyový klub Ospreys RFC, má však uplatnenie aj v iných kontaktných športoch.

Ako technológia reálne funguje si môžete pozrieť vo videu.

IoT chránič zubov so senzormi poslúži športovcom ako prevencia otrasov mozgu.

(Zdroj: Tlačová správa SAP)