Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná podložka sleduje pohyby pre lepšie cvičenie alebo hranie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z MIT vyvinuli inteligentnú podložku, ktorá dokáže presne odhadnúť pohyby človeka alebo pózu tela bez potreby kamier. Systém by mohol byť užitočný napríklad pre spätnú väzbu pri cvičení, na sledovanie pádov alebo sledovanie používateľa vo virtuálnej realite a v hrách.

Prototyp podložky meria 3,3 m2 a obsahuje viac ako 9 000 senzorov integrovaných do vrstvy citlivej na tlak a vodivého vlákna. V zásade platí, že keď sa na rôzne časti podložky kladie váha, vysielajú sa rôzne elektrické signály na základe množstva tlaku, ktorý na určitom bode pôsobí na podložku, a relatívnych miest medzi týmito tlakovými bodmi.

Systém bol najskôr trénovaný na synchronizovanom hmatovom vstupe na podložke a zodpovedajúcom videu ľudí, ktorí vykonávajú rôzne akcie, ako sú chôdza, brušáky, kliky, jogové pózy, sedenie, ležanie, prevaľovanie sa alebo státie na špičkách. .

Potom boli tlakové mapy týchto akcií priradené k virtuálnym modelom osoby, ktorá ich vykonáva, čo umožňuje systému odhadnúť polohu tela osoby len na základe údajov o tlaku. Dokonca aj pohyby hornej časti tela sa dajú odvodiť pomerne presne. Systém dokáže napríklad zistiť, či sa osoba ohýba doľava alebo doprava, na základe toho, na ktorú nohu sa prenáša váha.

To všetko znamená, že inteligentná podložka sa môže naučiť, ako vyzerá napríklad výpad vpred, a to bez akýchkoľvek vstupov z kamery. Tím výskumníkov tvrdí, že systém bol pri identifikácii konkrétnych akcií presný až na 97 percent a dokázal predpovedať pózu osoby s presnosťou na 10 centimetrov.

Vedci tvrdia, že ak sa podložka použije na cvičenie, na základe čisto hmatových informácii dokáže rozpoznať aktivitu, spočítať počet opakovaní a vypočítať množstvo spálených kalórií. Medzi ďalšie možné aplikácie patrí sledovanie pádov starších osôb, pomoc zraneným ľuďom pri rehabilitáciách alebo sledovanie pohybu hráča vo virtuálnej realite alebo v hrách. Môže to byť menej ťažkopádne ako nositeľné senzory, ľahšie nastaviteľné ako infračervené snímače a súkromnejšie ako s použitím kamier.

Tím hovorí, že inteligentná podložka je tiež ľahko škálovateľná a má pomerne nízke náklady. Prototyp bol pritom vyrobený za menej ako 100 dolárov. Ďalej sa vedci snažia nájsť spôsoby, ako zhromaždiť viac informácií zo signálov, ako je výška alebo hmotnosť používateľa, a prispôsobiť ich viacerým používateľom naraz.

Výskum bol publikovaný v zborníku z konferencie IEEE / CVF o počítačovom videní a rozpoznávaní vzorov.