Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kajak eMogi pridá vodákom elektrické posilnenie do rýchlosti až 20 km / h

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď existujú motorizované kajaky, väčšina z nich jednoducho používa prívesný motor alebo nemá tvar skutočného kajaku. Nový elektrický kajak eMogi zo susedných Čiech však vyzerá dosť konvenčne, pričom má vlastný integrovaný elektrický motor.

Elektrický kajak eMogi meria na dĺžku 323 centimetrov a má šírku 70 centimetrov. Je vybavený odnímateľnou lítium-iónovou batériou, ovládacím panelom a kormidlom na prove, zatiaľ čo v zadnej časti sa nachádza 1-kilowattový elektromotor. Ten roztáča vrtuľu, ktorá vyčnieva viac alebo menej rovno z kýlu. Používatelia ho zapínajú buď pomocou tlačidla na kormidle alebo stlačením tlačidla na dodávanom bezdrôtovo prepojenom pádle. Kormidlo sa ovláda buď zatlačením chodidla vo vnútri kajaku alebo jeho otočením - a áno, dá sa samozrejme použiť aj pádlo.

Elektrický kajak eMogi.

K dispozícii sú tri rýchlosti vpred a vzad. Maximálna rýchlosť je pritom 10,7 uzla (20 km/h). Kupujúci si môže vybrať medzi štyrmi kapacitami batérie, pričom najvyššia 22,2 voltová / 1 340 Wh batéria by mala mať výdrž až sedem hodín na jedno nabitie. Do plnej kapacity sa nabije za štyri až päť hodín. Je však potrebné poznamenať, že tento údaj o výdrži platí pri najnižšej rýchlosti. Dodatočnú batériu je možné uložiť do zadného priestoru a na kajaku sa dá samozrejme pádlovať aj bez aktivovaného motora.

Detail na pohon elektrického kajaka eMogi.

Podľa jeho konštruktérov bol elektrický kajak eMogi pôvodne navrhnutý na plavbu hore po rieke proti prúdu. Výrobca dodáva, že teraz si môže nájsť využitie v aplikáciách, ako je rýchlejšia preprava rybárov na lovné miesta, námorný výskum, záchranné akcie či sprístupnenie jazdy na kajaku ľuďom s obmedzenými fyzickými schopnosťami.

Základný model elektrického kajaku eMogi so 600-Wh stojí 6 150 EUR. Tento konkrétny model váži 30,2 kilogramu.

Elektrický kajak eMogi.