Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Specialized S-Works Crux je údajne najľahší gravel bicykel na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takzvané gravel bicykle sú čoraz obľúbenejšie nielen medzi športovcami, ale aj medzi dochádzajúcimi. Majú geometrie podobné cestným bicyklom, no s hrubšími pneumatikami a brzdnou silou, ktorú poskytujú kotúčové brzdy. Najnovšie prírastky od spoločnosti Specialized sa chvália neuveriteľnou ľahkosťou, pričom model S-Works Crux sa pasoval za najľahší gravel bicykel na svete.

Nový gravel bicykel Specialized S-Works Crux je založený na cestnom bicykli Specialized Aethos, ktorý bol minulý rok predstavený ako najľahší diskový cestný bicykel, aký bol kedy vyrobený. S-Works Crux je postavený na ráme z uhlíkových vlákien s hmotnosťou len 725 gramov. Kompletná konštrukcia váži 7,25 kilogramu, vrátane pneumatík s hrúbkou až do 47 mm, ktoré zvládnu všetko, od sypkého štrku, až po hrboľaté mestské ulice.

Gravel bicykel Specialized S-Works Crux.

Základná výbava obsahuje 38 mm pneumatiky Pathfinder obutými na kolesách Roval Terra CLX Disc, so skupinou hydraulických kotúčových bŕzd SRAM RED eTap AXS a 12-stupňovou kazetou SRAM XPLR XG-1271. Medzi ďalšie detaily patria riadidlá z uhlíkových vlákien Roval Terra s 12-stupňovým závitom a sedlo Specialized Body Geometry S-Works Power s koľajničkami, základňou a sedlovkou vyrobenými z uhlíkových vlákien.

Gravel bicykel Specialized S-Works Crux.

To všetko je zabalené do geometrie rámu inšpirovanej radom gravelcrossových pretekárskych modelov Crux, ktorá ponúka jazdcom dlhý dosah a 72 mm spodný držiak pre vyvážené rozloženie hmotnosti a rýchle ovládanie. Podľa spoločnosti Specialized je to „gravel bicykel, ktorý stúpa do kopca ako sen a pláva po hrôzostrašnom teréne s rámom, ktorý váži menej ako plná fľaša vody v klietke na bicykli“.

Gravel bicykel Specialized S-Works Crux.

Model gravel bicykla S-Works Crux je vyrobený z prémiových uhlíkových vlákien 12r FACT od spoločnosti Specialized, vďaka čomu je rám čo najľahší a najtuhší. Predáva sa za vysokú cenu 12 200 EUR. Výrobca ponúka aj verzie z uhlíkovými vláknami FACT 10r, ktoré majú rovnakú aerodynamiku, no ich rám váži 826 gramov. Model Crux Pro váži celkovo 7,6 kilogramu a predáva za cenu 8 000 EUR, zatiaľ čo model Crux Expert váži 8,1 kilogramu a stojí 6 000 EUR.

Gravel bicykel Specialized S-Works Crux.