Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 108

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Moderná výživa budúcnosti zapája do jedálneho lístka rozhodne aj riasy. No vyťahovať z mora či z jazera ich asi nebude chcieť každý. Ani to netreba. Na svete je totiž zaujímavý prístroj, ktorý vám pomôže s ich množením priamo v domácnosti.

Modrozelená riasa spirulina, ktorá sa bežne konzumuje v práškovej forme, je bohatá na živiny a prináša antioxidačné účinky. A práve kuchynské zariadenie Bloom je navrhnuté na pestovanie tekutého koncentrátu spiruliny priamo v domácnosti. Stačí umiestniť kultúru, trocha vody a tabletu so živinami do jedného alebo oboch valcov v zariadení, podľa toho, koľko porcií rias chce používateľ naraz vypestovať. Základňa pritom nastaví správnu úroveň osvetlenia a teplotu. Po piatich dňoch by mala byť spirulina vypestovaná, na čo zariadenie upozorní používateľa prostredníctvom správy v sprievodnej mobilnej aplikácii. Hotová spirulina sa potom pretlačí cez jemný filter, čím sa oddelí koncentrát od zvyšku vody. Používateľ si môže 5-gramovú porciu z tohto koncentrátu zamiešať do pohára vody, či si ju pridať do smootie nápoja alebo do jedla.

Batoh Danú Bag má vodotesné telo vyrobené z mikrovlákien. Hlavný priestor na ukladanie vecí s objemom 14 litrov dopĺňa čalúnená priehradka na prenášanie 15-palcového notebooku. K dispozícii sú aj vnútorné vrecká na uloženie drobností, ako sú smartfóny alebo doklady. No batoh má aj zhora plniteľný 2-litrový zásobník na vodu, ktorý je umiestnený v samostatnom vodotesnom oddelení. Vďaka tomu môže poslúžiť aj ako hydratačný vak. Zo zásobníka pritom vedie silikónová hadica, na konci ktorej je náustok s obojstranným ventilom na reguláciu prietoku vody. Koniec hadice, ktorý vychádza z ramenného popruhu sa dá pripevniť na magnet vo vrecku na popruhu, aby neprekážal, keď sa nepoužíva.

Výskumníci z MIT a šanghajskej univerzity Jiao Tong vyvinuli ľahkú a mäkkú protetickú ruku, ktorá je spojená s pumpou a ventilmi uloženými na páse používateľa. Tento pneumatický systém je riadený pomocou EMG senzorov, pripevnených na končatinu. Systém je schopný nafúknuť protetické prsty tak, aby presne vytvorili rôzne špecifické úchopy. Algoritmus, ktorý konvertuje svalové signály na úchopy, bol použitý na naprogramovanie ovládača, aby mohol používateľ vykonávať bežné úlohy ako je napríklad držanie pohára na víno. Vedci navyše začlenili, do každého protetického prsta, tlakový senzor, a potom ich všetky prepojili so špecifickými oblasťami na zvyškovej končatine používateľa. Vďaka tomu mu senzory poskytnú hmatovú spätnú väzbu v reálnom čase.