Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aké technológie na ochladenie vzduchu sa dajú použiť v domácnostiach?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
27. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite to poznáte - len čo začnú rásť teploty, začína byť v našich domácnostiach doslova neznesiteľne. Platí to v prípade, pokiaľ si svoje prostredie nejako neochránime pred Slnkom, prípadne si domov nevychladíme. Každý rok sa tak vlna záujmu o chladenie vzduchu zdvíha práve v tomto období. Aj preto sme sa rozhodli, že si dostupné technologické riešenia v tomto smere pripomenieme.

Mnohí z nás sa nevedia dočkať leta, no práve toto obdobie nie je ideálne pre uzatvorené priestory, bez výmeny a ochladzovania vzduchu. Tí, ktorí na to mysleli už pri stavbe domu dnes využívajú chladenie vzduchu pomocou stropného systému rúrok, či panelov, cez ktoré preteká doslova studená voda, ktorej teplotu dokáže znížiť tepelné čerpadlo. Väčšina spotrebiteľov však musí ochladzovanie riešiť už v existujúcej, funkčnej stavbe.

„Existujú viaceré technické riešenia na zníženie teploty v interiéri. Môžeme využiť ochladzovače vzduchu, ktoré pracujú na princípe adiabatického chladenia, mobilnú klimatizáciu alebo zabudovanú klimatizáciu, ktorú môžeme vstavať aj do existujúcej domácnosti,“ hovorí Hana Nagyová, NAY.

Najmenším zásahom do existujúceho domu sú mobilné ochladzovače. Sú založené na fyzikálnom princípe adiabatického chladenia, pri ktorom sa v miestnosti odparuje zo zariadenia voda, pomocou ventilátora a spotrebováva sa pri tom teplo okolia. Výsledkom je chladnejší vzduch.

„Ochladzovače vedia ochladiť vzduch o niekoľko stupňov. Do nádrže v ochladzovači sa naleje studená voda, prípadne pre intenzívnejšie ochladzovanie môže sa nasypať aj ľad. Teplota v miestnosti sa znižuje odparovaním vody pomocou ventilátora. Vďaka odparovaniu vody sa vzduch v miestnosti zároveň aj zvlhčuje.“

Výrazne rýchlejšie dokáže vzduch ochladiť klimatizácia. Základom ich fungovania je totiž kompresor, ktorý funguje rovnako ako ten v chladničke. Zmenou tlaku teda vytvára rozdiel teplôt medzi vstupom a výstupom. Ten je aj súčasťou mobilnej klimatizácie.

„Mobilná klimatizácia odvádza teplo z vnútorných priestorov do vonkajších priestorov. Výhodou mobilnej klimatizácie je jednoduchá manipulácia s prístrojom a možnosť okamžitého používania. Nie sú potrebné žiadne stavebné úpravy, stačí vložiť odvodovú hadicu do okna. Je možné použiť návlek, ktorý sa upevní na pootvorené okno, aby sa zabránilo opätovnému vniknutiu tepla do miestnosti.“

Aj pri mobilných klimatizáciách treba myslieť na kondenz, čiže tekutinu, ktorá vzniká pri ich činnosti. Niektoré mobilné klimatizácie naň majú zabudovanú nádržku, no treba ju po čase vždy vyliať. Existujú aj riešenia, pri ktorých sa dá tekutina pomocou hadičky presúvať do kanála. Niektorým spotrebiteľom pritom môže vadiť aj to, že mobilné klimatizácie sú o niečo hlučnejšie ako bežné, keďže sa celý mechanizmus nachádza v interiéri.

„Klasické klimatizácie sú zložené z 2 alebo aj viacerých častí. Vnútorná jednotka musí byť prepojená chladiarenskými trubkami s vonkajšou jednotkou. Vnútorná jednotka sa montuje na stenu alebo aj do stropu. Inštaláciu vám vykoná odborná firma, ktorú vám vie zabezpečiť predajca.“

Popri chladení sa pritom niektoré klimatizácie dajú, vďaka doplnkovým technológiám, považovať aj za isté čističky vzduchu.

„Dôležitou súčasťou klimatizácií sú aj filtre vzduchu, ktoré zabezpečia, že sa vzduch očistí od prachu, peľu, baktérií či iných nečistôt.“

Je už na samotnom spotrebiteľovi čo si vyberie, no rozhodne by mali byť zohľadnené aj ekologické a finančné aspekty prevádzky. Kým spotreba klimatizácií sa ráta na kilowatty, ochladzovačom vzduchu stačí pár desiatok wattov.

„Pri klimatizáciách je vhodné si pozrieť takzvaný parameter SEER, ide o sezónny koeficient výkonnosti. Čím je vyšší, tým lacnejšia je prevádzka klimatizácie. Pri moderných klimatizáciách sa dnes tento parameter pohybuje okolo čísla 5.“

V každom prípade môžu k efektívnosti prevádzky pomôcť aj inovácie, ktoré do klimatizácii zaviedli aj inteligentné režimy.

„Už dnes sú klimatizácie automatické a inteligentné. Je bežné prepojenie s mobilnou aplikáciou. Používateľ si cez ňu navolí intenzitu chladenia, čas zapnutia, čas vypnutia, je o všetkom spätne informovaný. Vráti sa domov do presne takej atmosféry, akú si želal,“ dodáva Hana Nagyová, NAY.

Pri výbere technológie na ochladzovanie vzduchu má dnes spotrebiteľ na výber značné množstvo efektívnych strojov. Ak však plánuje takéto zariadenie využiť aj v zime, potom by sa mal zamerať i na to, aby s ním bolo možné i vykurovať. Nie každé to totiž dokáže, no takáto pridaná hodnota sa práve v chladnejších mesiacoch môže veľmi hodiť.