Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 163

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Elektrická energia má rozhodne budúcnosť aj v doprave. Už dnes ju používa nemálo dopravných prostriedkov. Či už osobných, ako sú kolobežky, bicykle a skútre, ale aj verejných, ako sú autobusy, kamióny, vlaky a dokonca už aj lietadlá. Jedno také máme pre vás aj dnes. Unikátne na ňom je však okrem elektrického pohonu aj to, že si rozumie s vodou.

Projekt Elfly má za cieľ zabezpečiť cestovanie v Nórsku pomocou elektrických hydroplánov Byfly medzi námornými terminálmi v centrách miest. Vývojári momentálne testujú technológiu prostredníctvom prototypovej makety stroja, v mierke jednej desatiny. Finálny elektrický hydroplán bude pritom schopný prepraviť naraz až deväť cestujúcich. Dal by sa označiť aj za lietajúci čln, keďže sa bude vznášať najmä na svojom trupe podobnom lodi. No na koncoch krídiel bude mať malé pontóny, ktoré budú stroj stabilizovať pri štarte a pristávaní. Okrem toho, v prípade potreby, umožnia zaťahovacie kolesá používať tradičné vzletové a pristávacie letiskové dráhy. Elektrický hydroplán by mal dosiahnuť maximálnu rýchlosť 300 km za hodinu a jeho dolet na jedno nabitie batérií by mal byť 250 kilometrov.

Osobné zatemňovacie zariadenie zDen slúži na odizolovanie unaveného používateľa od všetkých zdrojov svetla nielen v noci, ale aj počas dňa. Jeho schopnosť blokovať až 99 percent svetla pritom napomáha produkcii melatonínu, čo vedie k lepšiemu spánku. Výberom konfigurácie vnútorných okenných klapiek a predných závesov si pritom môže používateľ prispôsobiť prostredie na spanie. Zariadenie má po zložení kompaktné rozmery, takže sa dá ľahko prenášať v batožine alebo môže byť uložené pod vankúšom, keď sa nepoužíva. Nastavenie pritom zaberie len pár sekúnd.