Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový zdroj svetla pre fotografov?

Nový zdroj svetla pre fotografov?
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
14. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý profesionálny fotograf vie, aké je dôležité mať dobre nasvietenú scénu - no to je však určite jednoduchšie v štúdiu s nasvieteným pľacom ako v reálnom prostredí. Vývojári z Cornell University a MIT preto prinášajú pomôcku v podobe lietajúceho autonómneho dróna, ktorý nesie svetlo.

Dróny s kamerami sme už videli ako asistentov filmárov pri outdoorových videách, safari, či sprievodcov v komplexoch budov, no teraz dali vývojári z Cornell University a MIT drónom trochu inú úlohu. Majú niesť svetlo pri fotografovaní. Takýto spôsob má hneď dve výhody: na jednej strane sa odbúrajú problémy s množstvom stojanov počas fotenia či filmovania a na druhej strane sa tento lietajúci svetelný zdroj pohybuje v závislosti od fotografa. Automaticky totiž berie do úvahy zmeny jeho pozície a okamžite mu nastavuje čo najlepšie svetlo.

Na ukážku využili vývojári quadcopter Parrot AR.Drone a dali mu ťažkú úlohu – osvetľovať iba jednu stranu modelu obrysovým svetlom. Parrot mal na sebe halogénové svetlo, fotografický blesk a diaľkovú prieskumnú laserovú technológiu LIDAR. Komunikoval tiež s externým počítačom, ku ktorému bol pripojený i fotoaparát. Na začiatku procesu určil fotograf smer, z ktorého malo svetlo prichádzať, jeho intenzitu a aj celkové množstvo osvetlenej plochy. Drón si potom celý čas udržiaval tieto informácie a keď sa pohol model, osvetlenie sa vždy dorovnalo podľa želaných parametrov.